Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται καθώς η Τουρκία ανακοινώνει την ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού της χάρτη, ενισχύοντας το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, η Άγκυρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της μελέτης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, με στόχο την κατοχύρωση των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση και δυναμική. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε τον ελληνικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό σε χάρτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρωτοβουλία καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα θέτει επίσημα τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου της χώρου.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ενόχληση που εξέφρασε η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες για ζητήματα όπως οι έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και η αγορά αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία. Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το δημοσίευμα της Milliyet παρουσιάζει τον τουρκικό χάρτη, αναφέροντας ότι στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών έχει ληφθεί ως σύνορο. Παράλληλα, τονίζεται ότι ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν αποτελεί επίσημο όριο θαλάσσιας δικαιοδοσίας, αλλά μια επιστημονική και νομική μελέτη. Το επόμενο βήμα για την Τουρκία αναμένεται να αφορά την «ΤΔΒΚ» και τον δικό της θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Η Τουρκία δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τις μελέτες χωροταξικού θαλάσσιου σχεδιασμού της Ε.Ε. και λαμβάνει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μελέτες Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (DMP) που ξεκίνησε η Τουρκία αποσκοπούν στην προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της, στην καλύτερη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη μέγιστη χρήση των θαλάσσιων περιοχών.
Ο διευθυντής του πανεπιστημίου της Άγκυρας DEHUKAM, δρ. Μουσταφά Μπασκάρα, μιλώντας στη Milliyet, ανέφερε ότι ο χάρτης της Μεσογείου είναι συμβατός με τη συμφωνία που υπεγράφη με την «ΤΔΒΚ» το 2011 και ότι στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο οι συντεταγμένες καθορίστηκαν με το τουρκολιβυκό σύμφωνο του 2019. Σχετικά με το Αιγαίο, δήλωσε ότι ως σύνορο ελήφθη η μέση γραμμή μεταξύ των κύριων εδαφών Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.
Ο δρ. Μπασκάρα υπογράμμισε ότι η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Τουρκίας να οικοδομήσει ένα επιστημονικό όραμα για τη «Γαλάζια Πατρίδα», λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες, τις περιβαλλοντικές αξίες και τη γεωπολιτική σημασία των θαλασσών που περιβάλλουν την Τουρκία. Τόνισε επίσης ότι ο χάρτης είναι δυναμικός και μπορεί να αναπτυχθεί, να αλλάξει και να ενημερωθεί ανάλογα με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις ανάγκες των διαφόρων περιοχών.