Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου, 2025 - 14:16
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

Σπίτι μου 2: Καμπανάκι για στρέβλωση της αγοράς – Επιφυλακτικοί οι αγοραστές

Money & Life by Money & Life
28 Μαρτίου 2025
in Ειδήσεις, Οικονομία
0 0
0
Σπίτι μου ΙΙ: Αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια φέρνει το πρόγραμμα
Share on FacebookShare on Twitter
Το πολυδιαφημισμένο «Σπίτι μου 2» ενέτεινε τη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων υποστηρίζουν αναλυτές. Πλέον πολλοί αγοραστές δεν είναι διατεθειμμένοι να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για σπίτια «χρέπια».

Πληθαίνουν τα σημάδια από την αγορά ότι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», δεν προχωράει κατ’ευχήν, καθώς έθρεψε ελπίδες για απόκτηση φθηνής στέγης που αδυνατεί να εκπληρώσει.

«Φέτος τα ‘χρέπια’ δεν πωλούνται στις φουσκωμένες τιμές που ζητούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες», σημειώνει ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης, αναλυτής και επενδυτής της αγοράς ακινήτων. Ως επικεφαλής του ομίλου εταιρειών More, δημοσιεύει τακτικά στοιχεία και πρωτογενείς έρευνες για τον κλάδο  και έχει επικοινωνία με εκατοντάδες ενδιαφερόμενους.

Όπως μας λέει, μπορεί το ενδιαφέρον των υποψήφιων δικαιούχων του «Σπίτι μου 2», να είναι αρχικά μεγάλο, όμως σταδιακά ξεφουσκώνει, όσο τα εμπόδια συσσωρεύονται.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από μεγάλη τράπεζα, ως και την περασμένη εβδομάδα είχαν κατατεθεί 25.000 αιτήσεις επιδοτούμενων δανείων,  για ακίνητα αξίας 2,4 δισ ευρώ. Από αυτές, 20.000, σχεδόν το 80% είχαν λάβει προέγκριση επιλεξιμότητας. Πολύ λιγότερες ήταν οι δεσμεύσεις ακινήτων, μόλις 1.700, αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι έφτασαν μέχρι εκεί θα πάρουν απαραίτητα δάνειο. Σημαίνει απλώς ότι οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δανειολήπτες, (μόλις το 8% όσων έλαβαν προέγκριση), εντόπισαν το σπίτι που θέλουν να αποκτήσουν και προσκόμισαν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Στη συνέχεια έχουν μόλις τρεις μήνες στη διάθεσή τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να υπογραφεί η σύμβαση δανείου. Διαφορετικά, αν για παράδειγμα υπάρξουν καθυστερήσεις στους ελέγχους, λόγω τεχνικών και νομικών κωλυμάτων όπως συχνά συμβαίνει, χάνουν την προτεραιότητά τους και πάνε πίσω στη σειρά.

Η εκτίμηση του κ. Παπαγεωργιάδη, είναι ότι από τις 1.700 δεσμεύσεις, ούτε οι μισές δεν θα καταλήξουν σε αγοραπωλησία, και θα αφορούν στην πλειοψηφία τους ακίνητα εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.

« Μπορεί αιτήσεις να πλησιάζουν τις 150.000, όμως στην πράξη δεν είναι πολλοί αυτοί που δείχνουν διατεθειμένοι να αγοράσουν ένα παλιό μη ανακαινισμένο σπίτι σε οποιαδήποτε τιμή, συχνά με ερωτηματικά στα χαρτιά του», σημειώνει.

Υπερστρέβλωση της αγοράς ακινήτων

Μιλώντας στο in ο αναλυτής  κάνει λόγο για «υπερστρέβλωση της αγοράς ακινήτων», η οποία επιδεινώθηκε με το «Σπίτι μου 2». Eνα βασικό στοιχείο στρέβλωσης, το οποίο επισημαίνουν οι εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και το ΔΝΤ, είναι ότι οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα αυξάνονται με πολλαπλάσια ταχύτητα από ό,τι οι μισθοί και το εισόδημα, εντείνοντας την ανισορροπία και την αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργιάδη, το «Σπίτι μου 2» συνέβαλε στην υπεστρέβλωση της αγοράς ακινήτων με τους εξής τρόπους:

«Δίνοντας δικαίωμα αγοράς μόνο για ακίνητα τουλάχιστον 20ετίας, τα έκανε στόχο εκατοντάδων χιλιάδων υποψήφιων αγοραστών, σε μία αγορά που ήδη είχε τρεις  φορές περισσότερους αγοραστές από πωλητές», μας λέει. Η αναντιστοιχία αυτή διαπιστώνεται στο τελευταίο «Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων», που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2024.

«Όταν εκατοντάδες χιλιάδες στοχεύουν έναν μικρό αριθμό ακινήτων, οι τιμές αυτών ανεβαίνουν τεχνητά. Ανεβαίνοντας οι τιμές των παλιών ακινήτων (συνήθως «χρέπια», μη ανακαινισμένα), μαζί τους συμπαρέσυραν συνήθως και τα πιο νέα ακίνητα», συνεχίζει ο αναλυτής.

Παράλληλα, «η άνοδος των τιμών για πώληση είχε το αυτονόητο αποτέλεσμα να ανέβουν και τα ενοίκια, κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε μήνες πριν και το είδαμε να συμβαίνει φέτος», συμπληρώνει.

Υπάρχει ή όχι φούσκα στα ακίνητα;

Το κρίσιμο ερώτημα, που απασχολεί όχι μόνο τους πωλητές, μεσίτες και υποψήφιους αγοραστές-ενοικιαστές, αλλά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, είναι αν η αγορά ακινήτων ενέχει στοιχεία «φούσκας».

Η απάντηση είναι καταφατική, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κατηγορία των ακινήτων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Το Σπίτι μου 2».

Οι τιμές των επιλέξιμων ακινήτων έχουν εκτοξευθεί, ως και 30% σε κάποιες περιπτώσεις σε σχέση με την περίοδο πριν την ανακοίνωση του προγράμματος. Μετά τη λήξη του «Σπίτι μου 2» αναμένεται να υποχωρήσουν (εφόσον δεν ακολουθήσει στο «καπάκι» Σπίτι μου 3).

Το ίδιο φαινόμενο, τεχνητής ανόδου των τιμών, είχε παρατηρηθεί και στο «Σπίτι μου 1».

Το παράδειγμα που δίνει o κ. Παπαγεωργιάδης – με βάση πραγματικά στοιχεία της αγοράς – είναι ενδεικτικό όσο και εξοργιστικό:

Ένα παλιό ακίνητο σε Αττική ή Θεσσαλονίκη, που πριν το «Σπίτι μου 1» είχε  ζητούμενη τιμή 60.000 ως 80.000 ευρώ, έφτασε να πωλείται στα 130.000 ως 150.000.

Μετά το τέλος του προγράμματος, η τιμή υποχώρησε στις 110.000-120.000 ευρώ (παραμένοντας και πάλι «φουσκωμένη). Όταν ανακοινώθηκε στο «Σπίτι μου 2», η τιμή ανέβηκε ξανά, πάνω από 150.000 ευρώ, και πλέον έχει «σκαρφαλώσει» στα 180.000 ως 210.000 ευρώ!.

Με βάση τα παραπάνω, μιλάμε για μια εκτόξευση της ζητούμενης τιμής ως και 300% σε βάθος τριετίας.  Πρόκειται για τον ορισμό της «φούσκας».

Παρόλα αυτά, αναλύσεις διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, όπως η Capital Economics, επιμένουν ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν είναι «φούσκα» – εφόσον τα στεγαστικά δάνεια είναι περιορισμένα και ο κατασκευαστικός τομέας σχετικά μικρός. Υποστηρίζει ότι η άνοδος των τιμών ακινήτων,  δημιουργεί «ενάρετο κύκλο για την οικονομία», αφού τα νοικοκυριά  αισθάνονται πιο πλούσια (καθώς έχει αυξηθεί η αξία της κατοικίας τους) και άρα ενισχύουν την κατανάλωσή τους.

Ποιος θα σπάσει πρώτος, οι αγοραστές ή οι πωλητές;

Αυτό που παρατηρείται τώρα στην αγορά ακινήτων, σε ό,τι αφορά το «Σπίτι μου 2», είναι ότι πολλοί υποψήφιοι αγοραστές-δανειολήπτες, αποθαρρημένοι από τις εξωφρενικές τιμές και τις παράλογες απαιτήσεις των ιδιοκτητών σηκώνουν τα χέρια ψηλά και υπαναχωρούν από την απόφασή τους.

Βρισκόμαστε ενώπιον ενός ιδιόμορφου «μπρα ντε φερ», που οι πωλητές δε ρίχνουν τις τιμές, αλλά και οι αγοραστές «δεν τσιμπάνε».

Εν τω μεταξύ, η αγορά ακινήτων έχει σπάσει σε πολλαπλές επί μέρους αγορές, με διαφορετική ζήτηση, αγοραστικό κοινό και κύκλο πώλησης η καθεμία.

Ένδειξη ότι κάτι αλλάζει, είναι ότι τα ακίνητα που ζητούνται σε μεγάλες (για την περιοχή) τιμές, αργούν αρκετά να πουληθούν. Οι αγοραστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν να αποδέχονται οποιοδήποτε ύψος τιμών  – με εξαίρεση προνομιακές περιοχές.

Πηγή: tanea.gr

Tags: Σπίτι μου 2
Previous Post

Η «καρδιά» της Ελληνικής craft μπύρας χτυπά πάλι δυνατά στο 2ο Φεστιβάλ Ελληνικής Χειροποίητης Μπύρας

Next Post

ΑΑΔΕ: «Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις

Related Posts

υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
Ειδήσεις

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 25,3 εκατ. ευρώ σε 43.077 αγρότες και κτηνοτρόφους σε νέο κύκλο ενισχύσεων

24 Δεκεμβρίου 2025
Wall Street: Τέταρτη διαδοχική άνοδος με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία
Ειδήσεις

Wall Street: Τέταρτη διαδοχική άνοδος με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία

24 Δεκεμβρίου 2025
Καιρός: Κακοκαιρία ανήμερα Χριστουγέννων με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας
Ειδήσεις

Καιρός: Κακοκαιρία ανήμερα Χριστουγέννων με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

24 Δεκεμβρίου 2025
ΑΑΔΕ: Από 100.000 ευρώ στους 12 νικητές της χριστουγεννιάτικης φορολοταρίας
Ειδήσεις

ΑΑΔΕ: Από 100.000 ευρώ στους 12 νικητές της χριστουγεννιάτικης φορολοταρίας

24 Δεκεμβρίου 2025
Εώς 50% οι ακυρώσεις στον τουρισμό λόγω των μπλόκων
Ειδήσεις

Εώς 50% οι ακυρώσεις στον τουρισμό λόγω των μπλόκων

23 Δεκεμβρίου 2025
Κλήρωσε η χριστουγεννιάτικη φορολοταρία: 12 κερδίζουν από 100.000 ευρώ
Οικονομία

Κλήρωσε η χριστουγεννιάτικη φορολοταρία: 12 κερδίζουν από 100.000 ευρώ

23 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακά εργαλεία για τον εντοπισμό «κρυμμένων» Ι.Χ., ακινήτων και πελατών

ΑΑΔΕ: «Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Αλλαγή ονομασίας για το Ladose: Συνεχίζεται η διάθεση της φλουοξετίνης στην Ελλάδα με νέο εμπορικό σήμα

Αλλαγή ονομασίας για το Ladose: Συνεχίζεται η διάθεση της φλουοξετίνης στην Ελλάδα με νέο εμπορικό σήμα

2 εβδομάδες ago
Εώς 50% οι ακυρώσεις στον τουρισμό λόγω των μπλόκων

Εώς 50% οι ακυρώσεις στον τουρισμό λόγω των μπλόκων

20 ώρες ago
Πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων: 8,8 δισ. ευρώ το 2026 και στόχος πλήρης εξόφληση έως το 2031

Πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων: 8,8 δισ. ευρώ το 2026 και στόχος πλήρης εξόφληση έως το 2031

1 ημέρα ago
Wall Street: Τέταρτη διαδοχική άνοδος με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία

Wall Street: Τέταρτη διαδοχική άνοδος με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία

7 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά επείγοντα και ασφάλιση Υγείας: Τι ισχύει όταν χρειαστεί άμεση νοσοκομειακή βοήθεια

Ιδιωτικά επείγοντα και ασφάλιση Υγείας: Τι ισχύει όταν χρειαστεί άμεση νοσοκομειακή βοήθεια

24 Δεκεμβρίου 2025
Γιορτινή συνταγή: Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός

Γιορτινή συνταγή: Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός

24 Δεκεμβρίου 2025
υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 25,3 εκατ. ευρώ σε 43.077 αγρότες και κτηνοτρόφους σε νέο κύκλο ενισχύσεων

24 Δεκεμβρίου 2025
Wall Street: Τέταρτη διαδοχική άνοδος με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία

Wall Street: Τέταρτη διαδοχική άνοδος με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία

24 Δεκεμβρίου 2025
Καιρός: Κακοκαιρία ανήμερα Χριστουγέννων με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

Καιρός: Κακοκαιρία ανήμερα Χριστουγέννων με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

24 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ιδιωτικά επείγοντα και ασφάλιση Υγείας: Τι ισχύει όταν χρειαστεί άμεση νοσοκομειακή βοήθεια
  • Γιορτινή συνταγή: Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 25,3 εκατ. ευρώ σε 43.077 αγρότες και κτηνοτρόφους σε νέο κύκλο ενισχύσεων
  • Wall Street: Τέταρτη διαδοχική άνοδος με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.