Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025 - 13:23
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Μοσχάτο: Η καρδιά της οινοποιητικής ταυτότητας του Τυρνάβου (Βίντεο)

Money & Life by Money & Life
18 Μαρτίου 2025
in Γαστρονομία, Ελλάδα
0 0
0
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει εργαζόμενους στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης προϊόντων καρασιού και τσίπουρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Τύρναβος, ένας τόπος με πλούσια παράδοση και ιστορία, έχει συνδέσει το όνομά του άρρηκτα με δύο μοναδικά προϊόντα: το τσίπουρο και το κρασί. Δύο προϊόντα της τοπικής παραγωγής ταυτισμένα με τη γαστρονομική ταυτότητας της περιοχής, αλλά και θεμέλιοι λίθοι της οικονομίας, του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Οι ντόπιοι παραγωγοί, με μεράκι και γνώση που περνά από γενιά σε γενιά, έχουν καταφέρει να αναδείξουν το δυναμικό του τόπου μέσα από εξαιρετικά κρασιά και προφανώς, με την παραγωγή του τσίπουρου. Η ποικιλία Μοσχάτο ξεχωρίζει, χαρίζοντας κρασιά με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και φρουτώδη γεύση, ενώ η ποικιλία στηρίζει ιδιαίτερα την τοπική παραγωγή του τσίπουρου. Η παραγωγή κρασιού και τσίπουρου στον Τύρναβο είναι μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Πολλές οικογένειες εξαρτώνται από την καλλιέργεια αμπελιών, ενώ ο τοπικός συνεταιρισμός και τα ιδιωτικά οινοποιεία συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Αγροτικού Οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αναστασία Παναγιώτου, η ποικιλία του Μοσχάτου είναι η ιδιαιτερότητα ολόκληρης της περιοχής, «καθώς το σύνολο σχεδόν της καλλιέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται στον Τύρναβο».

Μεταξύ άλλων, τόνισε, πως τα κρασιά και το τσίπουρο Τυρνάβου με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, ενώ επισήμανε πως το Μοσχάτο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα του Τυρνάβου. «Με αυτή την έννοια το μοσχάτο φέρει το συνώνυμο «Μοσχάτο Τυρναβου», με αποτέλεσμα να έχουμε μια ταύτιση της περιοχής με τη συγκεκριμένη ποικιλία, γεγονός σπάνιο στον κόσμο, που δίνει δυναμική σε ολόκληρη την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει εργαζόμενους στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης προϊόντων καρασιού και τσίπουρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Από τη μεριά της, η οινολόγος και υπεύθυνη του χημείου του Συνεταιρισμού Βάλια Βασιλείου, εξήγησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και του έλεγχου από τα σταφύλια, μέχρι και την επιλογή των χαρμανιών και το τελικό προϊόν. Η ίδια σημείωσε πως τα καινοτόμα προϊόντα του τσίπουρου αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, που ξεκινάει από το σταφύλι και φτάνει μέχρι και την τελικό προϊόν του τσίπουρου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1961 από τους αμπελουργούς της τότε επαρχίας Τυρνάβου με σκοπό την αξιοποίηση της σταφυλικής τους παραγωγής και την παραγωγή και εμφιάλωση οίνων.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει εργαζόμενους στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης προϊόντων καρασιού και τσίπουρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Ο Συνεταιρισμός σήμερα έχει γύρω στα 500 μέλη από όλη την περιοχή Τυρνάβου που καλλιεργούν συνολικά 9.000 στρέμματα αμπελώνα, δηλαδή περισσότερα από τα μισά οινοποιήσιμα αμπέλια της περιοχής. Ο Συνεταιρισμός παραλαμβάνει κάθε χρόνο γύρω στους 10.000 τόνους σταφυλιών από τα μέλη του και παράγει οίνους, αποστάγματα και συμπυκνωμένα γλεύκη. Οι ποικιλίες που παραλαμβάνονται είναι κυρίως το Μοσχάτο Τυρνάβου, επίσης ποικιλίες γηγενείς όπως Ροδίτης, Ασύρτικο, Μπαντίκι, Μαλαγουζιά, Λημνιώνα, Ξυνόμαυρο αλλά και κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως το Ugni Blank (ούνι μπλαν), Macabeau (μακαμπέο), Sauvignon Blanc (Σοβινιον Μπλάν), Chardonnay (Σαρντονέ), Syrah (Συρά), Merlot ( Μερλο).

Από τα πιο σημαντικά κομμάτια των προϊόντων είναι η παραγωγή των αποσταγμάτων. Παράγεται Τσίπουρο Τυρνάβου μονοποικιλιακό από Μοσχάτο Τυρνάβου σε διάφορες εκδοχές παραδοσιακές και καινοτόμες, ώστε να καλύπτουν διαφορετικές συνήθειες και προτιμήσεις. Παράγεται τσίπουρο με γλυκάνισο, χωρίς γλυκάνισο, με κρόκο (σαφράν), με μαστίχα αλλά και παλαιωμένο τσίπουρο σε δρύινα βαρέλια για πέντε χρόνια, το OLD SPIRIT.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει εργαζόμενους στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης προϊόντων καρασιού και τσίπουρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

 

Να σημειωθεί, πως τόσο το κρασί όσο και το τσίπουρο του Τυρνάβου είναι μέρος της ζωής και της κουλτούρας της περιοχής. Οι γιορτές του κρασιού και του τσίπουρου, όπως το διάσημο Τυρναβίτικο Καρναβάλι, συγκεντρώνουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, προωθώντας τη φιλοξενία και τη ζωντάνια της τοπικής κοινότητας. Οι παραδοσιακοί μεζέδες, που συνοδεύουν το τσίπουρο, και οι απέραντες συζητήσεις γύρω από το τραπέζι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής παράδοσης, με τον Τύρναβο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση και εξέλιξη της λαϊκής κουλτούρας.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει εμφιαλωμένα μπουκάλια προϊόντων κρασιού και τσίπουρου στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει άνδρα κατά τη διάρκεια γευσιγνωσίας των προϊόντων κρασιού και τσίπουρου στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
«ΑΠΕ-ΜΠΕ»
Tags: ΜΟΣΧΑΤΟ
Previous Post

Οι τρεις – συν ένας – παράγοντες που κρίνουν το εύρος των νέων φοροελαφρύνσεων και των μελλοντικών μέτρων στήριξης

Next Post

Ελευθερία Σταματοπούλου: Η Έμφυλη Βία μέσα από τα μάτια των ζωγράφων από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα

Related Posts

Ανάληψη μετρητών απευθείας στο ταμείο: Η Mastercard φέρνει στην Ελλάδα νέο μοντέλο συναλλαγών από το 2026
Ειδήσεις

Ανάληψη μετρητών απευθείας στο ταμείο: Η Mastercard φέρνει στην Ελλάδα νέο μοντέλο συναλλαγών από το 2026

11 Δεκεμβρίου 2025
Grand Hyatt Athens
Ελλάδα

Ελληνικός τουρισμός: στις 15 Δεκεμβρίου το 7ο συνέδριο «Μια εθνική υπόθεση» στο Grand Hyatt Athens

11 Δεκεμβρίου 2025
Δόμνα Μιχαηλίδου
Ειδήσεις

Μιχαηλίδου: Έως και 10 ημέρες νωρίτερα τα επιδόματα – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

10 Δεκεμβρίου 2025
Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα
Γαστρονομία

Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα

10 Δεκεμβρίου 2025
Κυριάκος Πιερρακάκης
Ειδήσεις

Bloomberg: Κρίσιμη δοκιμασία για την Ελλάδα – Ο Κυριάκος Πιερρακάκης διεκδικεί την προεδρία του Eurogroup

10 Δεκεμβρίου 2025
John Ardill
Ειδήσεις

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο – Η ExxonMobil βλέπει γεωτρήσεις το 2027

10 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Ελευθερία Σταματοπούλου: Η Έμφυλη Βία μέσα από τα μάτια των ζωγράφων από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα

Ελευθερία Σταματοπούλου: Η Έμφυλη Βία μέσα από τα μάτια των ζωγράφων από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Το Χριστουγεννιάτικο Δείπνο Αγάπης της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στο Four Seasons – Μια βραδιά στήριξης για τα παιδιά με καρκίνο

Το Χριστουγεννιάτικο Δείπνο Αγάπης της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στο Four Seasons – Μια βραδιά στήριξης για τα παιδιά με καρκίνο

19 ώρες ago
Γιάννης Βασιλάκος

Fourlis: Σχέδιο για ενιαία πλατφόρμα λιανικής που θα υποστηρίζει όλα τα brands του ομίλου

20 ώρες ago
Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση για τα κόμματα και πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι στα αγροτικά μπλόκα

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση για τα κόμματα και πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι στα αγροτικά μπλόκα

2 ημέρες ago
Δόμνα Μιχαηλίδου

Μιχαηλίδου: Έως και 10 ημέρες νωρίτερα τα επιδόματα – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

21 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανάληψη μετρητών απευθείας στο ταμείο: Η Mastercard φέρνει στην Ελλάδα νέο μοντέλο συναλλαγών από το 2026

Ανάληψη μετρητών απευθείας στο ταμείο: Η Mastercard φέρνει στην Ελλάδα νέο μοντέλο συναλλαγών από το 2026

11 Δεκεμβρίου 2025
Grand Hyatt Athens

Ελληνικός τουρισμός: στις 15 Δεκεμβρίου το 7ο συνέδριο «Μια εθνική υπόθεση» στο Grand Hyatt Athens

11 Δεκεμβρίου 2025
Οι 6 αλλαγές στο εργασιακό που θα εφαρμοστούν φέτος

Αναβάλλονται ξανά οι αυξήσεις στις εισφορές επαγγελματιών: Ποια θα είναι τα νέα ποσά από το 2026

11 Δεκεμβρίου 2025
Μητσοτάκης: Ταξίδια εντός ΕΕ μόνο με 3η δόση εμβολίου για τους άνω των 60

Νέοι αυστηροί κανόνες στις ΗΠΑ: Υποχρεωτική η παράδοση ιστορικού social media για τουρίστες

11 Δεκεμβρίου 2025
EUROKINISSI

Επιλογή νέου προέδρου του Eurogroup σήμερα: Η υποψηφιότητα Πιερρακάκη και το διακύβευμα για την Ελλάδα

11 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ανάληψη μετρητών απευθείας στο ταμείο: Η Mastercard φέρνει στην Ελλάδα νέο μοντέλο συναλλαγών από το 2026
  • Ελληνικός τουρισμός: στις 15 Δεκεμβρίου το 7ο συνέδριο «Μια εθνική υπόθεση» στο Grand Hyatt Athens
  • Αναβάλλονται ξανά οι αυξήσεις στις εισφορές επαγγελματιών: Ποια θα είναι τα νέα ποσά από το 2026
  • Νέοι αυστηροί κανόνες στις ΗΠΑ: Υποχρεωτική η παράδοση ιστορικού social media για τουρίστες

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.