Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025 - 10:18
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ταξίδια Προορισμοί

Γαϊδουρονήσι: Ένα νησί-μινιατούρα με θαλασσόκεδρους, απολιθωμένα κοχύλια και εξωτικά νερά

Ατελείωτες, αμμώδεις παραλίες και άγρια, εξωτική ομορφιά μία ανάσα από την Κρήτη.

Money & Life by Money & Life
15 Αυγούστου 2024
in Προορισμοί, Ταξίδια
0 0
0
Γαϊδουρονήσι: Ένα νησί-μινιατούρα με θαλασσόκεδρους, απολιθωμένα κοχύλια και εξωτικά νερά
Share on FacebookShare on Twitter

Απέναντι ακριβώς από την Ιεράπετρα βρίσκεται ένα μικρό, μακρόστενο νησάκι που βρέχεται από τα νερά του Λιβυκού πελάγους. Πρόκειται για ένα νησί-μινιατούρα γεμάτο υπέροχες παραλίες.

Το επίσημο όνομά του είναι Χρυσή, αλλά είναι ευρέως γνωστό και ως Γαϊδουρονήσι, και έχει έκταση μόλις 4,7 τ. χλμ. Το νησί πήρε το όνομά του από τη χρυσαφένια άμμο που το καλύπτει και η οποία προέρχεται κυρίως από τα σπασμένα κοχύλια, τα οποία είναι άφθονα στις παραλίες του. Το δεύτερο όνομά του το πήρε από το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Ιεράπετρας μετέφεραν στο νησί τα γερασμένα γαϊδούρια για να πεθάνουν. Είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα NATURA 2000.

Είναι σχεδόν επίπεδο και διαθέτει ένα μεγάλο, πανέμορφο δάσος από άρκευθο – ή θαλασσόκεδρο, όπως είναι επίσης γνωστό – με δέντρα που φτάνουν συχνά τα 7 μέτρα και μετρούν δύο αιώνες ζωής. Το δάσος καταλαμβάνει περίπου 350 στρέμματα, ενώ ανάμεσα στα δέντρα υπάρχουν κάποια που ξεπερνούν τα 10 μέτρα και τα 300 χρόνια ζωής. Οι θαλασσόκεδροι συγκρατούν με τις ρίζες τους την άμμο και δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Ωστόσο, αν και η διέλευση μέσα από το δάσος, καθώς και το κάμπινγκ, απαγορεύονται, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγνοούν τους κανόνες, με αποτέλεσμα η άμμος να κατεβαίνει, οι ρίζες των δέντρων να εκτίθενται και σιγά-σιγά αυτά να ξεραίνονται ή να μην μπορούν να αντέξουν τους ισχυρούς ανέμους και να ξεριζώνονται.

Ωστόσο, αν και η διέλευση μέσα από το δάσος, αλλά και το κάμπινγκ, απαγορεύεται, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγνοούν τους κανόνες/Photo: Shutterstock

Εκτός από τους πανέμορφους άρκευθους, στη Χρυσή μπορείτε να θαυμάσετε και απολιθωμένα κοχύλια ηλικίας από 350.000 έως και 70.000 ετών. Ανατολικά της παραλίας Μπελεγρίνας υπάρχουν εκατομμύρια απολιθωμένα κοχύλια, ενώ αρκετά από αυτά θα βρείτε επίσης στις παραλίες Καταπρόσωπο, Αυλάκι και Άγιο Νικόλαο. Συνολικά έχουν προσδιοριστεί 49 είδη οργανισμών.

Και αν πιστεύετε πως την ομορφιά της Χρυσής την ανακαλύψαμε σχετικά πρόσφατα, κάνετε λάθος. Οι αρχαίοι Έλληνες, καθώς και οι Ρωμαίοι, είχαν επισκεφθεί το νησί πολύ πριν από εμάς, όπως μαρτυρά ο αρχαιολογικός χώρος δίπλα στο φάρο, όπου εντοπίστηκε οικισμός της Μινωικής και Ρωμαϊκής περιόδου. Ο οικισμός αυτός περιλαμβάνει οικίες, λαξευτούς τάφους και εργαστήρια ψαράδων. Η Χρυσή, όπως και το Κουφονήσι στα ανατολικά, αποτελούσε σημαντικό κέντρο παραγωγής πορφύρας, καθώς τα κοχύλια Murex brandaris, από τα οποία έβγαζαν το χρώμα, αφθονούσαν. Κοντά στο μικρό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται και μια μικρή αλυκή, που το χειμώνα αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες πουλιά, ενώ υπάρχει άλλη μια πάνω από την παραλία Βάγκες στα νότια του νησιού. Στα βορειοδυτικά του νησιού βρίσκεται και ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, αν και έχει δεχθεί αρκετές παρεμβάσεις μέχρι σήμερα. Το νησί αποτελούσε επίσης ησυχαστήριο για μοναχούς ερημίτες κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Καραβάκια αναχωρούν καθημερινά από την Ιεράπετρα και χρειάζονται περίπου 45-50 λεπτά για να φτάσουν στο νότιο λιμάνι του νησιού, στην παραλία Βουγιού Μάτι/Phοto: Shutterstock

Οι παραλίες του νησιού είναι αμμώδεις και οι περισσότερες έχουν αμμοθίνες, κέδρους, θαμνοκυπάρισσα, χαμηλή, θαμνώδη βλάστηση και άπειρα κοχύλια. Αν και στο σύνολό τους έχουν βραχώδη βυθό, ιδίως στην αρχή τους, είναι πολύ δημοφιλείς, καθώς το τοπίο και τα γαλαζοπράσινα νερά τους είναι συγκλονιστικής ομορφιάς. Καραβάκια αναχωρούν καθημερινά από την Ιεράπετρα και χρειάζονται περίπου 45-50 λεπτά για να φτάσουν στο νότιο λιμάνι του νησιού, στην παραλία Βουγιού Μάτι. Για λόγους προστασίας του νησιού, τα καραβάκια προσεγγίζουν σε κοντινή απόσταση τέτοια ώστε να μπορείτε να κολυμπήσετε μέχρι την ακτή. Από εκεί ξεκινά μονοπάτι ανάμεσα στους θαλασσόκεδρους που οδηγεί στην πιο δημοφιλή παραλία, την Μπελεγρίνα. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν οργανωμένη, πλέον όμως όχι. Ωστόσο, για τον παραπάνω λόγο, η πρόσβαση στο εσωτερικό του νησιού δεν επιτρέπεται, επομένως μόνο παραλιακά μπορείτε να επισκεφθείτε την κάθε παραλία.

Στα βόρεια, θα συναντήσετε την παραλία Αυλάκι, που έχει λαχταριστά ρηχά νερά και ένα μικρό κεδρόδασος στο φόντο. Στη συνέχεια συναντάτε τον Χατζηβόλακα, τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Κατά μήκος της υπάρχουν αμμοθίνες και σε κάποια σημεία ηφαιστειογενείς βράχοι. Στο μέσο της παραλίας υπάρχει και ένας μεγάλος βράχος, του Χατζή ο Βόλακας, που δίνει το όνομά του στην παραλία. Αν και τα νερά είναι υπέροχα, ο βυθός εδώ είναι βραχώδης, γι’ αυτό την προτιμούν λιγότεροι. Εάν θέλετε σχετική ηρεμία, προτιμήστε τη. Παραδίπλα βρίσκεται η Μπελεγρίνα, από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, και όχι άδικα. Με λευκή άμμο και ψιλό χαλικάκι αναμειγμένο με σπασμένα κοχύλια εκεί που σκάει το κύμα, έχει ίσως από τα πιο όμορφα νερά που έχετε δει, ενώ οι χαμηλοί αμμόλοφοι με κέδρους στο πάνω μέρος της προσθέτουν έξτρα πόντους στην ομορφιά της.

Με λευκή άμμο και ψιλό χαλικάκι ανάμεικτο με σπασμένα κοχύλια εκεί που σκάει το κύμα, έχει ίσως από τα πιο όμορφα νερά που έχετε δει/Photo: Shutterstock
Στο νότιο μέτωπο, οι παραλίες είναι εξίσου εντυπωσιακές. Η Βουγιού Μάτι είναι ένα μικρό κολπάκι με ένα λιμανάκι όπου δένει το τουριστικό καραβάκι από την Ιεράπετρα. Μπροστά απλώνεται μια υπέροχη θάλασσα, ενώ πίσω βρίσκεται το μεγάλο αρκευθόδασος του νησιού. Το τοπίο εδώ είναι μαγικό. Αν και ο βυθός είναι βραχώδης, αυτό δεν αφαιρεί από την ομορφιά της· αντιθέτως, της προσθέτει, γι’ αυτό πάρτε και μάσκα μαζί. Αν φυσάει στη Μπελεγρίνα, στήστε την ομπρέλα σας στη Βουγιού Μάτι. Τα Βλυχάδια, λίγο πριν, έχουν πιο άγρια ομορφιά, με μαύρο και κόκκινο χαλικάκι που προέρχεται από λάβα. Μην περιμένετε δέντρα για σκιά, πρέπει να έχετε φροντίσει από πριν. Ο βυθός και εδώ είναι βραχώδης, αλλά το σημείο είναι ιδανικό για όσους θέλουν απομόνωση ή όταν στη βόρεια πλευρά λυσσομανάει ο αέρας. Νοτιοανατολικά βρίσκεται η παραλία Βάγκες, που είναι από τις πιο όμορφες. Έχει υπέροχη αμμουδιά, με αμμοθίνες και θαμνώδη βλάστηση στο πίσω μέρος, και απίθανα νερά. Σε μεγάλο τμήμα ο βυθός κοντά στη στεριά είναι βραχώδης· ωστόσο, στο ανατολικό της άκρο έχει άμμο και εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα.
Υπέροχη αμμουδιά, με αμμοθίνες και θαμνώδη βλάστηση στο πίσω μέρος, και απίθανα νερά/Photo: Shutterstock

Στα ανατολικά βρίσκεται η Καταπρόσωπο, μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που θυμίζουν εξωτικό νησί. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Μικρονήσι, «κατά πρόσωπο» δηλαδή με την παραλία στη Χρυσή. Τα νερά είναι ρηχά και ιδανικά για μάσκα· μάλιστα, μέχρι το Μικρονήσι, δεν ξεπερνούν τα 5 μέτρα. Στον λόφο πάνω από την παραλία βρίσκεται ένα παλιό φυλάκιο· αν ανεβείτε μέχρι εκεί, μπορείτε να δείτε όλο το νησί.

ΠΗΓΗ

Tags: Γαϊδουρονήσι
Previous Post

Καθήκοντα συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων αναλαμβάνουν δύο επίτιμοι δικαστικοί λειτουργοί – Η ορκωμοσία ενώπιον του Ι. Μπούγα

Next Post

Ἡ ἀπώλεια τοῦ ξύλου τῆς ζωῆς ἤτοι οἱ “Μελεαγρότεροι” τοῦ Μελεάγρου

Related Posts

Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη
Ταξίδια

Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη

15 Ιουνίου 2025
Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής
Προορισμοί

Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής

15 Ιουνίου 2025
Times of London: Η Ελλάδα ως ιδανικός short break προορισμός
Ταξίδια

Times of London: Η Ελλάδα ως ιδανικός short break προορισμός

12 Ιουνίου 2025
τουρισμός - Ελλάδα
Προορισμοί

Οι Αμερικανοί τουρίστες ξοδεύουν περισσότερο στην Ελλάδα

11 Ιουνίου 2025
Σέριφος
Προορισμοί

Σέριφος: Το νησί των αντιθέσεων, της λιτότητας και της μυστικής κοσμοπολίτικης αύρας

9 Ιουνίου 2025
Casa Marron: Ένας μικρός παράδεισος χαλάρωσης μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα
Προορισμοί

Casa Marron: Ένας μικρός παράδεισος χαλάρωσης μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα

6 Ιουνίου 2025
Next Post
Δημήτρης Βουρλιωτάκης

Ἡ ἀπώλεια τοῦ ξύλου τῆς ζωῆς ἤτοι οἱ “Μελεαγρότεροι” τοῦ Μελεάγρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του

15 ώρες ago
φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Όλα τα «SOS» και οι «παγίδες» για τους ιδιοκτήτες

1 ημέρα ago
ΑΑΔΕ

Στην ΑΑΔΕ περνούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ – Τι αλλάζει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

1 ημέρα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες: Λιγότερα καταστήματα, λιγότεροι εργαζόμενοι

Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες: Λιγότερα καταστήματα, λιγότεροι εργαζόμενοι

17 Ιουνίου 2025
επιδόματα - Πληρωμές

Χάνεται η επιστροφή ενοικίου αν δεν πληρώνετε ηλεκτρονικά – Ποιοι επηρεάζονται

17 Ιουνίου 2025
Καιρός: Καύσωνας και σήμερα με την θερμοκρασία στους 41 βαθμούς

Καιρός: Ζέστη και ήλιος σε όλη τη χώρα – Μικρές εξαιρέσεις στα βόρεια

17 Ιουνίου 2025
Η ιστορία της ροκ ζωντανεύει στο Χιούστον: Μοναδική έκθεση με την υπογραφή του Rolling Stone

Η ιστορία της ροκ ζωντανεύει στο Χιούστον: Μοναδική έκθεση με την υπογραφή του Rolling Stone

17 Ιουνίου 2025
Σε στάση αναμονής η ελληνική αγορά για τις επιπτώσεις της κρίσης Ισραήλ – Ιράν

Σε στάση αναμονής η ελληνική αγορά για τις επιπτώσεις της κρίσης Ισραήλ – Ιράν

17 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες: Λιγότερα καταστήματα, λιγότεροι εργαζόμενοι
  • Χάνεται η επιστροφή ενοικίου αν δεν πληρώνετε ηλεκτρονικά – Ποιοι επηρεάζονται
  • Καιρός: Ζέστη και ήλιος σε όλη τη χώρα – Μικρές εξαιρέσεις στα βόρεια
  • Η ιστορία της ροκ ζωντανεύει στο Χιούστον: Μοναδική έκθεση με την υπογραφή του Rolling Stone

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.