Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, 2025 - 08:19
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Πολιτική

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Διαμορφώνεται πεδίο συνεργασίας κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης, τόνισε ο Τριαντόπουλος - Καταψήφισε το ΚΚΕ

Money & Life by Money & Life
27 Ιουνίου 2024
in Πολιτική
0 0
0
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών
Share on FacebookShare on Twitter

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

«Υπέρ» του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συζήτηση στην ολομέλεια.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ολοκληρώνοντας την συζήτηση και επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, τόνισε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου «έχουν θετικές επιπτώσεις για τους πολίτες. Ενδυναμώνει τις μεταρρυθμίσεις του περσυνού καλοκαιριού με την δημιουργία της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, τόσο με την οργανωτική και επιχειρησιακή ενίσχυσή της, όσο και με τον εμπλουτισμό των σχημάτων στήριξης. Με την επίλυση προβλημάτων που για χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα».

Ο κ. Τριαντόπουλος, υπογράμμισε ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία «πάει ένα βήμα παρακάτω, διαμορφώνοντας το πεδίο συνεργασίας για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών, ώστε να συνεργαστεί αρμονικά με την Κρατική Αρωγή και το κράτος να παρακολουθεί στενά όλες αυτές τις εξελίξεις».

Σχετικά με τις διαφωνίες που διατύπωσαν ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης για την θέσπιση της υποχρέωσης ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, των επιχειρήσεων που έχουν τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ ετησίως, είπε πως μου κάνει εντύπωση ότι «υποστηρίζουν πως το κράτος θα πρέπει αποκλειστικά να έρθει και να καλύπτει τις απώλειες τους, δηλαδή να έρχεται ο φορολογούμενος και να επωμίζεται όλο το κόστος αποκατάστασης μια πολύ μεγάλης επιχείρησης που θα μπορούσε απλά να είχε ασφαλιστεί». Ξεκαθάρισε πως η υποχρεωτικότητα ασφάλισης αφορά μόνο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και καμία άλλη επιχείρηση ή κατοικία. Προανήγγειλε ότι θα εξετάσει την ένταξη στο Παρατηρητήριο Ασφάλισης, εκπροσώπου της Ομοσπονδίας των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Ο κ. Τριαντόπουλος εξήγησε πως «δεν αλλάζουμε το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής επειδή απέτυχε, απλώς γίνονται κάποιες σημειακές παρεμβάσεις, όπως είναι η προσαρμογή της ορολογίας για τους αγρότες. Η επέκταση της χορήγησης προκαταβολής της Κρατικής Αρωγής και στους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης, δηλαδή στους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες. Γίνεται προσαρμογή της διαδικασίας οριοθέτησης μιας φυσικής καταστροφής και από τον ΕΛΓΑ. Η στήριξη της Κρατικής Αρωγής να μην γίνεται αποκλειστικά μέσω του κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά να μπορεί να γίνει και μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για να βοηθήσουμε τους αγρότες μας. Επίσης, επέρχεται μια μικρή αλλαγή της κάλυψης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Κρατική Αρωγή, η οποία απλώς προϋποθέτει εισήγηση της επιτροπής της Κρατικής Αρωγής μετά από αίτημα του αρμόδιου υπουργού».

Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν την στεγαστική συνδρομή, ο υφυπουργός είπε ότι θεσπίζεται η δυνατότητα του κράτους, σε μεγάλης κλίμακας καταστροφές, να αναλαμβάνει την κατασκευή κατοικιών για τους πληγέντες αντί να τους χορηγεί απλά ένα ποσό Κρατικής Αρωγής, καθώς πολλοί πληγέντες δεν είναι σε θέση να τις κατασκευάσουν μόνοι τους. Προβλέπονται έξι τύποι κατοικιών, όπου ο δικαιούχος θα μπορεί να επιλέξει ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά της κατοικίας που είχε. Επιλύεται ένα κενό που υπήρχε στο υφιστάμενο καθεστώς της Στεγαστικής Συνδρομής για τις κατοικίες που χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (κίτρινα) και πλέον θα μπορούν να λαμβάνουν στο 100% την προβλεπόμενη Κρατική Αρωγή, κατεδαφίζοντας το ακατάλληλο κτήριό τους και να χτίσουν ή αγοράσουν οικία σε νέα περιοχή, ή εναλλακτικά να μπορούν να λάβουν το 50% της Στεγαστικής Συνδρομής εάν αποφασίσουν να μην γκρεμίσουν το ακίνητο της πληγείσας περιοχής και να χτίσουν νέα κατοικία σε μια άλλη νέα, ασφαλή και σταθερή περιοχή.

Οι κατεδαφίσεις των επικίνδυνων και ακατάλληλων κτηρίων είναι αρμοδιότητα του ελληνικού Δημοσίου και όχι του ιδιώτη. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται χρηματοδότηση στους ΟΤΑ και οι δήμοι κάνουν τις κατεδαφίσεις. Παρέχεται η δυνατότητα πλέον σε ιδιοκτήτες λουόμενων ή προκατασκευασμένων σπιτιών που είχαν διατεθεί σε σεισμόπληκτους του 1965, να προσχωρήσουν σε αποκαταστάσεις των ζημιών που έχουν υποστεί με την πάροδο του χρόνου, με νέα σύγχρονα υλικά. Επιλύονται προβλήματα για την γρήγορη κατεδάφιση κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα. Προβλέπεται η εγκατάσταση αεροϋποστηριζόμενων θόλων για την αντιμετώπιση εκτάκτων και άμεσων αναγκών φιλοξενίας πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Απαλείφεται η πρόβλεψη για έντοκη επιστροφή της πρώτης Αρωγής σε νοικοκυριά που από τους ελέγχους προκύπτει ότι δεν ήταν δικαιούχα. Επίσης, μειώνεται σε μια από τις τέσσερις φορές, το ύψος της επιστροφής του επιδόματος που έχει χορηγηθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για φυσικές καταστροφές το 2020, σε ανθρώπους που, μετά από τους ελέγχους και την επιτροπή Ενστάσεων, κρίθηκε πως ότι δεν ήταν δικαιούχοι. Η καταβολή των αχρεωστήτως κρατικών ενισχύσεων, δεν θα γίνεται πλέον εφάπαξ αλλά σε 48 δόσεις. Δημιουργούνται οι διαδικασίες εκείνες, που επιτρέπουν σε γρήγορους χρόνους να βρίσκουν στέγη εργασίας τα στελέχη των υπηρεσιών και κλιμακίων που μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές. Ικανοποιείται το διαχρονικά αίτημα της χορήγησης έως 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, για την κάλυψη εξόδων των στελεχών των κλιμακίων της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, που μεταβαίνουν σε όλη την χώρα για αυτοψίες. Επιτρέπεται στους ΟΤΑ, σε μεγάλες φυσικές καταστροφές να μπορούν να αξιοποιούν χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα τα φερτά υλικά που σωρεύονται σε υδατορέματα.

Ο υφυπουργός, παρουσίασε διεξοδικά και τις οργανωτικές διατάξεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο, όπως την προσθήκη στο ταμείο της Κρατικής Αρωγής, της αρμοδιότητας διαχείρισης δωρεών που γίνονται από ιδιώτες, την δημιουργία θέσης συντονιστή αποκατάστασης και ανασυγκρότησης σε μια περιοχή που έχει πληγεί από μεγάλες φυσικές καταστροφές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ότι στην θέση αυτή μπορεί να οριστεί μετακλητός υπάλληλος. Την συμπλήρωση και των επιτροπών των ΟΤΑ που εμπλέκονται στο έργο των πληρωμών της Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης. Υπάρχει πρόβλεψη για τις μετακινήσεις υπαλλήλων ΤΑΣ και ΤΑΠ στην γενική γραμματεία και αφορά 70 στελέχη που είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια και μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά με την εμπειρία τους, κάτι που και οι ίδιοι θέλουν. Αναγνωρίζεται η ανάγκη του προσωπικού της γενικής γραμματείας να εργάζεται εκτός του τυπικού ωραρίου, σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, λαμβάνοντας και την αντίστοιχη αποζημίωση που θεσπίστηκε πέρυσι για τους εργαζόμενους σε κλιμάκια, πέραν της τυπικής υπερωριακής εργασίας. Προβλέπεται έως και 200 ημέρες, η εκτός έδρας μετακίνηση των στελεχών των κλιμακίων, για να βρίσκονται στο πεδίο όσες ημέρες χρειάζεται για αυτοψίες. Μειώνεται η χιλιομετρική απόσταση που υπήρχε για την αυθημερόν επιστροφή των εργαζόμενων σε κλιμάκια. Παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης εργαζομένων με συμβάσεις ΙΔΟΧ στις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας, που μπορεί να έχουν και δικαίωμα υπογραφής ως εισηγητές, για να προχωρούν πιο γρήγορα οι εργασίες αξιολόγησης. Σε περιπτώσεις καθυστερήσεων αποφάσεων από τα Τοπικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, οι υποθέσεις αυτές θα μπορούν να εισέρχονται στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΒουλήΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Previous Post

ΠΟΕΔΗΝ: Το κόστος των ένστολων «διασωστών» στην επαρχία ξεπερνά την πρόσληψη ενός μόνιμου γιατρού

Next Post

Ταμείο Ανάκαμψης: Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από μη απορρόφηση των κονδυλίων

Related Posts

Παντελής Καμάς: «Η ελληνική κοινωνία δεν θα ανεχθεί ένα ακόμη θύμα όπως αυτά στα Τέμπη»
Ειδήσεις

Παντελής Καμάς: «Η ελληνική κοινωνία δεν θα ανεχθεί ένα ακόμη θύμα όπως αυτά στα Τέμπη»

6 Οκτωβρίου 2025
Κατατέθηκε το «Δίκαιη Εργασία για Όλους»: τι αλλάζει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ειδήσεις

Κατατέθηκε το «Δίκαιη Εργασία για Όλους»: τι αλλάζει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

4 Οκτωβρίου 2025
Τάκης Θεοδωρικάκος
Ειδήσεις

Θεοδωρικάκος: διαφάνεια παντού, μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ και νέα Αρχή Προστασίας Καταναλωτή

2 Οκτωβρίου 2025
Άδωνις Γεωργιάδης
Πολιτική

Δηλώσεις Γεωργιάδη στο Debate House για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (Video)

30 Σεπτεμβρίου 2025
Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» πολιτικών
Ελλάδα

Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» πολιτικών για τα έτη 2022 και 2023

29 Σεπτεμβρίου 2025
δεξίωση του Τραμπ
Ειδήσεις

Στη δεξίωση του Τραμπ για τα 80 χρόνια του ΟΗΕ ο Μητσοτάκης με τη σύζυγό του

27 Σεπτεμβρίου 2025
Next Post
Ταμείο Ανάκαμψης: Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από μη απορρόφηση των κονδυλίων

Ταμείο Ανάκαμψης: Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από μη απορρόφηση των κονδυλίων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Παντελής Καμάς: «Η ελληνική κοινωνία δεν θα ανεχθεί ένα ακόμη θύμα όπως αυτά στα Τέμπη»

Παντελής Καμάς: «Η ελληνική κοινωνία δεν θα ανεχθεί ένα ακόμη θύμα όπως αυτά στα Τέμπη»

1 ημέρα ago
ΟΠΕΔ - Ημερίδα

Επιστημονική ημερίδα ΟΠΕΔ: «Δικαιοσύνη – Οικονομία – Ανάπτυξη» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

2 ώρες ago
Προϋπολογισμός 2026

Προϋπολογισμός: Φορολογικά έσοδα 73,527 δισ. το 2026

2 ώρες ago
Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ατομικές ρυθμίσεις για χρέη

Ατομικές ρυθμίσεις για χρέη στα ταμεία – Σε ποιες περιπτώσεις θα προβλέπεται «κούρεμα» των προσαυξήσεων

7 Οκτωβρίου 2025
Xωρίς στήριξη ο Μακρόν

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Xωρίς στήριξη ο Μακρόν μετά την αποχώρηση Λεκορνί

7 Οκτωβρίου 2025
ΟΠΕΔ - Ημερίδα

Επιστημονική ημερίδα ΟΠΕΔ: «Δικαιοσύνη – Οικονομία – Ανάπτυξη» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

7 Οκτωβρίου 2025
ΗΠΑ – Χρηματιστήριο

ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση μετά τη συμφωνία AMD-OpenAI

7 Οκτωβρίου 2025
Προϋπολογισμός 2026

Προϋπολογισμός: Φορολογικά έσοδα 73,527 δισ. το 2026

7 Οκτωβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ατομικές ρυθμίσεις για χρέη στα ταμεία – Σε ποιες περιπτώσεις θα προβλέπεται «κούρεμα» των προσαυξήσεων
  • Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Xωρίς στήριξη ο Μακρόν μετά την αποχώρηση Λεκορνί
  • Επιστημονική ημερίδα ΟΠΕΔ: «Δικαιοσύνη – Οικονομία – Ανάπτυξη» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση μετά τη συμφωνία AMD-OpenAI

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • LIFESTYLE
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.