Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025 - 06:48
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Περιβάλλον

Αυτές είναι οι 5 πιο εντυπωσιακές λίμνες στην Ελλάδα

Money & Life by Money & Life
7 Απριλίου 2024
in Περιβάλλον, Προορισμοί
0 0
0
Αυτές είναι οι 5 πιο εντυπωσιακές λίμνες στην Ελλάδα
Share on FacebookShare on Twitter

Η χώρα μας είναι γεμάτη μαγευτικά τοπία και τοποθεσίες που προκαλούν θαυμασμό για την φυσική ομορφιά τους και μπορούν προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη αισθήματα ευφορίας και γαλήνης.

Οι υποχρεώσεις και η καθημερινή ρουτίνα μπορεί να μας έχουν καταβάλλει, οπότε μια μικρή απόδραση είναι, αναμφίβολα, μια έξυπνη επιλογή για να αλλάξουμε παραστάσεις και να γεμίσουμε μπαταρίες.

Σ’ αυτό το κείμενο έχουμε συγκεντρώσει τις πέντε πιο εντυπωσιακές λίμνες στην Ελλάδα, που μοιάζουν να είναι πίνακες ζωγραφικής

Λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται 25χλμ. περίπου δυτικά της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800μ. και απέχει 325χλμ. από την Αθήνα. Το τοπίο είναι ιδανικό για κάθε επισκέπτη που θέλει να εξερευνήσει την φύση και να κάνει, παράλληλα, αθλητικές δραστηριότητες.

Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημο της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της στην αρχή του ποταμού Ταυρωπού.

Η ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 επισκέφθηκε την γενέτειρά του, όπου είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες από συνεχείς βροχοπτώσεις. Βλέποντας το σημείο φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη», έτσι πήρε και το γνωστό όνομα της.

Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, καθώς παρέχει τη δυνατότητα για ορειβασία, ψάρεμα, διαδρομές με ποδήλατο μέσα στη λίμνη ή γύρω από αυτήν, καγιάκ, σπορ βουνού, ιππασία, καθώς και για περιπάτους στις κατάφυτες πλαγιές από έλατα και οξιές που καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά.

Λίμνη Κερκίνη

Aν και η λίμνη της Κερκίνης είναι τεχνητή, εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη. Απέχει 35 χλμ. από Σέρρες και 80 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π.

Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια, αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια και τα γριβάδια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση.

Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους. Επίσης, στα νερά της λίμνης, απλώνεται η μεγαλύτερη έκταση με νούφαρα στην Ελλάδα.

Λίμνη Σκρα

Η Λίμνη Σκρα είναι μια καταγάλανη λίμνη που βρίσκεται στο χωριό Σκρα, στο νομό Κιλκίς, στις πλαγιές του όρους Πάικο. Η λίμνη είναι γνωστή και ως η «Γαλάζια λίμνη της Ελλάδας», λόγω του χρώματος και της διαύγειας του νερού της.

Η λίμνη δημιουργήθηκε από τη συσσώρευση του νερού που προέρχεται από τους καταρράκτες του ρέματος Κοτζά-Ντερέ, που είναι επίσης ένα από τα μεγάλα αξιοθέατα της περιοχής.

Η πλούσια βλάστηση στις βουνοκορφές, το ξύλινο γεφυράκι που θα χρειαστεί να διανύσετε για να φθάσετε στο σημείο, και ο ήχος από τους καταρράκτες συνθέτουν ένα συναρπαστικό σκηνικό λες και βρίσκεστε σε κάποιο εξωτικό μέρος.

Βόλβη

Η λίμνη Βόλβη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, μετά την Τριχωνίδα και βρίσκεται μόλις 35 χλμ. μακριά από τη Θεσσαλονίκη και 8 χλμ. από τον Στρυμονικό Κόλπο. Μαζί με την παρακείμενη λίμνη Κορώνεια, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Η Βόλβη έχει έκταση 70,8 τ. χλμ. και είναι λίμνη βαθιά, γεμάτη ψάρια και φιλοξενεί σπάνια είδη όπως η γελάρτζα και το λακόψαρο, αλλά και τη λιπαριά, η οποία είναι είδος ενδημικό και δεν ζει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Η πλούσια ιχθυοπανίδα του υγροτόπου περιλαμβάνει 24 διαφορετικά είδη ψαριών και 254 είδη πτηνών.

Η ονομασία της λίμνης προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Βόλβη ονομαζόταν η Νύμφη με την οποία ο Ηρακλής απέκτησε έναν γιο, τον Ολύνθο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νύμφη Βόλβη ζούσε στα νερά της και την προστάτευε. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη λίμνη και τις διαφορετικές οπτικές του υγροτόπου από κάθε σημείο των 54 χιλιομέτρων της ακτογραμμής της.

Πρέσπες

Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας απλώνεται επιβλητικά η ομορφιά της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας. Μια τεράστια έκταση 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Νομού Φλώρινας, που συνορεύει ανατολικά με τον ορεινό όγκο του Βαρνούντα, δυτικά με το όρος Βροντερό, νότια με τις κατάφυτες πλαγιές του Τρικλάριου και από τον μακρινό βόρειο ορίζοντα με τα βουνά της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Μεγάλη Πρέσπα, η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, βρίσκεται σε υψόμετρο 853 μ., έχει μέγιστο βάθος 50 μ. και καλύπτει έκταση 288 τ.χλμ. Το σημείο είναι γνωστό και ως τριεθνές, αφού το 22% ανήκει στην Ελλάδα, το 60% στην Βόρεια Μακεδονία και το 18% στην Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα έχει έκταση 44 τ.χλμ. και ένα πολύ μικρό τμήμα της ανήκει στην Αλβανία. Περισσότερα από 100 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία σώζονται σήμερα σε όλη την περιοχή των Πρεσπών και στις τρεις χώρες.

Η Μεγάλη Πρέσπα είναι 10 μ. χαμηλότερα από τη Μικρή Πρέσπα. Δέχεται τα νερά της Μικρής Πρέσπας, με την οποία συνδέεται μέσω στενής λωρίδας γης – ισθμού, στην περιοχή Κούλα, μήκους 4 μ. και πλάτους 200-1000 μ. Είναι αισθητά βαθύτερη από τη Μικρή Πρέσπα και επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη Αχρίδα που βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Οι Πρέσπες ξεχωρίζουν για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα τους, αφού στο σημείο υπάρχουν πάνω από 40 είδη θηλαστικών, περί τα 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ιχθύων, αλλά και περισσότερα από 1300 είδη φυτών.

Πηγή

Tags: λίμνες στην Ελλάδα
Previous Post

Στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027» το δίκτυο ύδρευσης της Αμοργού

Next Post

H τροφή για γερά οστά μετά τα 50 που δεν έχει σχέση με τα γαλακτοκομικά

Related Posts

Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής
Προορισμοί

Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής

15 Ιουνίου 2025
τουρισμός - Ελλάδα
Προορισμοί

Οι Αμερικανοί τουρίστες ξοδεύουν περισσότερο στην Ελλάδα

11 Ιουνίου 2025
Εξελίξεις και προκλήσεις στην εποχή μας
Ειδήσεις

Εξελίξεις και προκλήσεις στην εποχή μας

9 Ιουνίου 2025
Σέριφος
Προορισμοί

Σέριφος: Το νησί των αντιθέσεων, της λιτότητας και της μυστικής κοσμοπολίτικης αύρας

9 Ιουνίου 2025
Ασθένειες και ξηρασία «μαραίνουν» τα ελληνικά δάση
Επιστήμη

Ασθένειες και ξηρασία «μαραίνουν» τα ελληνικά δάση

8 Ιουνίου 2025
Casa Marron: Ένας μικρός παράδεισος χαλάρωσης μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα
Προορισμοί

Casa Marron: Ένας μικρός παράδεισος χαλάρωσης μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα

6 Ιουνίου 2025
Next Post
H τροφή για γερά οστά μετά τα 50 που δεν έχει σχέση με τα γαλακτοκομικά

H τροφή για γερά οστά μετά τα 50 που δεν έχει σχέση με τα γαλακτοκομικά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Όλα τα «SOS» και οι «παγίδες» για τους ιδιοκτήτες

24 ώρες ago
ΑΑΔΕ

Στην ΑΑΔΕ περνούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ – Τι αλλάζει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

23 ώρες ago
Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

21 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

επιδόματα - Πληρωμές

Χάνεται η επιστροφή ενοικίου αν δεν πληρώνετε ηλεκτρονικά – Ποιοι επηρεάζονται

17 Ιουνίου 2025
Καιρός: Καύσωνας και σήμερα με την θερμοκρασία στους 41 βαθμούς

Καιρός: Ζέστη και ήλιος σε όλη τη χώρα – Μικρές εξαιρέσεις στα βόρεια

17 Ιουνίου 2025
Η ιστορία της ροκ ζωντανεύει στο Χιούστον: Μοναδική έκθεση με την υπογραφή του Rolling Stone

Η ιστορία της ροκ ζωντανεύει στο Χιούστον: Μοναδική έκθεση με την υπογραφή του Rolling Stone

17 Ιουνίου 2025
Σε στάση αναμονής η ελληνική αγορά για τις επιπτώσεις της κρίσης Ισραήλ – Ιράν

Σε στάση αναμονής η ελληνική αγορά για τις επιπτώσεις της κρίσης Ισραήλ – Ιράν

17 Ιουνίου 2025
Ακρίβεια και καλοκαίρι

Ακρίβεια και καλοκαίρι: Γιατί οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος

16 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Χάνεται η επιστροφή ενοικίου αν δεν πληρώνετε ηλεκτρονικά – Ποιοι επηρεάζονται
  • Καιρός: Ζέστη και ήλιος σε όλη τη χώρα – Μικρές εξαιρέσεις στα βόρεια
  • Η ιστορία της ροκ ζωντανεύει στο Χιούστον: Μοναδική έκθεση με την υπογραφή του Rolling Stone
  • Σε στάση αναμονής η ελληνική αγορά για τις επιπτώσεις της κρίσης Ισραήλ – Ιράν

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.