Πέμπτη, 12 Μαρτίου, 2026 - 22:43
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Περιβάλλον

Αυτές είναι οι 5 πιο εντυπωσιακές λίμνες στην Ελλάδα

Money & Life by Money & Life
7 Απριλίου 2024
in Περιβάλλον, Προορισμοί
0 0
0
Αυτές είναι οι 5 πιο εντυπωσιακές λίμνες στην Ελλάδα
Share on FacebookShare on Twitter

Η χώρα μας είναι γεμάτη μαγευτικά τοπία και τοποθεσίες που προκαλούν θαυμασμό για την φυσική ομορφιά τους και μπορούν προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη αισθήματα ευφορίας και γαλήνης.

Οι υποχρεώσεις και η καθημερινή ρουτίνα μπορεί να μας έχουν καταβάλλει, οπότε μια μικρή απόδραση είναι, αναμφίβολα, μια έξυπνη επιλογή για να αλλάξουμε παραστάσεις και να γεμίσουμε μπαταρίες.

Σ’ αυτό το κείμενο έχουμε συγκεντρώσει τις πέντε πιο εντυπωσιακές λίμνες στην Ελλάδα, που μοιάζουν να είναι πίνακες ζωγραφικής

Λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται 25χλμ. περίπου δυτικά της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800μ. και απέχει 325χλμ. από την Αθήνα. Το τοπίο είναι ιδανικό για κάθε επισκέπτη που θέλει να εξερευνήσει την φύση και να κάνει, παράλληλα, αθλητικές δραστηριότητες.

Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημο της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της στην αρχή του ποταμού Ταυρωπού.

Η ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 επισκέφθηκε την γενέτειρά του, όπου είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες από συνεχείς βροχοπτώσεις. Βλέποντας το σημείο φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη», έτσι πήρε και το γνωστό όνομα της.

Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, καθώς παρέχει τη δυνατότητα για ορειβασία, ψάρεμα, διαδρομές με ποδήλατο μέσα στη λίμνη ή γύρω από αυτήν, καγιάκ, σπορ βουνού, ιππασία, καθώς και για περιπάτους στις κατάφυτες πλαγιές από έλατα και οξιές που καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά.

Λίμνη Κερκίνη

Aν και η λίμνη της Κερκίνης είναι τεχνητή, εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη. Απέχει 35 χλμ. από Σέρρες και 80 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π.

Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια, αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια και τα γριβάδια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση.

Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους. Επίσης, στα νερά της λίμνης, απλώνεται η μεγαλύτερη έκταση με νούφαρα στην Ελλάδα.

Λίμνη Σκρα

Η Λίμνη Σκρα είναι μια καταγάλανη λίμνη που βρίσκεται στο χωριό Σκρα, στο νομό Κιλκίς, στις πλαγιές του όρους Πάικο. Η λίμνη είναι γνωστή και ως η «Γαλάζια λίμνη της Ελλάδας», λόγω του χρώματος και της διαύγειας του νερού της.

Η λίμνη δημιουργήθηκε από τη συσσώρευση του νερού που προέρχεται από τους καταρράκτες του ρέματος Κοτζά-Ντερέ, που είναι επίσης ένα από τα μεγάλα αξιοθέατα της περιοχής.

Η πλούσια βλάστηση στις βουνοκορφές, το ξύλινο γεφυράκι που θα χρειαστεί να διανύσετε για να φθάσετε στο σημείο, και ο ήχος από τους καταρράκτες συνθέτουν ένα συναρπαστικό σκηνικό λες και βρίσκεστε σε κάποιο εξωτικό μέρος.

Βόλβη

Η λίμνη Βόλβη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, μετά την Τριχωνίδα και βρίσκεται μόλις 35 χλμ. μακριά από τη Θεσσαλονίκη και 8 χλμ. από τον Στρυμονικό Κόλπο. Μαζί με την παρακείμενη λίμνη Κορώνεια, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Η Βόλβη έχει έκταση 70,8 τ. χλμ. και είναι λίμνη βαθιά, γεμάτη ψάρια και φιλοξενεί σπάνια είδη όπως η γελάρτζα και το λακόψαρο, αλλά και τη λιπαριά, η οποία είναι είδος ενδημικό και δεν ζει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Η πλούσια ιχθυοπανίδα του υγροτόπου περιλαμβάνει 24 διαφορετικά είδη ψαριών και 254 είδη πτηνών.

Η ονομασία της λίμνης προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Βόλβη ονομαζόταν η Νύμφη με την οποία ο Ηρακλής απέκτησε έναν γιο, τον Ολύνθο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νύμφη Βόλβη ζούσε στα νερά της και την προστάτευε. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη λίμνη και τις διαφορετικές οπτικές του υγροτόπου από κάθε σημείο των 54 χιλιομέτρων της ακτογραμμής της.

Πρέσπες

Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας απλώνεται επιβλητικά η ομορφιά της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας. Μια τεράστια έκταση 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Νομού Φλώρινας, που συνορεύει ανατολικά με τον ορεινό όγκο του Βαρνούντα, δυτικά με το όρος Βροντερό, νότια με τις κατάφυτες πλαγιές του Τρικλάριου και από τον μακρινό βόρειο ορίζοντα με τα βουνά της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Μεγάλη Πρέσπα, η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, βρίσκεται σε υψόμετρο 853 μ., έχει μέγιστο βάθος 50 μ. και καλύπτει έκταση 288 τ.χλμ. Το σημείο είναι γνωστό και ως τριεθνές, αφού το 22% ανήκει στην Ελλάδα, το 60% στην Βόρεια Μακεδονία και το 18% στην Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα έχει έκταση 44 τ.χλμ. και ένα πολύ μικρό τμήμα της ανήκει στην Αλβανία. Περισσότερα από 100 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία σώζονται σήμερα σε όλη την περιοχή των Πρεσπών και στις τρεις χώρες.

Η Μεγάλη Πρέσπα είναι 10 μ. χαμηλότερα από τη Μικρή Πρέσπα. Δέχεται τα νερά της Μικρής Πρέσπας, με την οποία συνδέεται μέσω στενής λωρίδας γης – ισθμού, στην περιοχή Κούλα, μήκους 4 μ. και πλάτους 200-1000 μ. Είναι αισθητά βαθύτερη από τη Μικρή Πρέσπα και επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη Αχρίδα που βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Οι Πρέσπες ξεχωρίζουν για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα τους, αφού στο σημείο υπάρχουν πάνω από 40 είδη θηλαστικών, περί τα 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ιχθύων, αλλά και περισσότερα από 1300 είδη φυτών.

Πηγή

Tags: λίμνες στην Ελλάδα
Previous Post

Στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027» το δίκτυο ύδρευσης της Αμοργού

Next Post

H τροφή για γερά οστά μετά τα 50 που δεν έχει σχέση με τα γαλακτοκομικά

Related Posts

Ναύπλιο: H πιο ρομαντική παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας
Προορισμοί

Ναύπλιο: H πιο ρομαντική παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας

8 Μαρτίου 2026
Τουρισμός: Το στοίχημα της δωδεκάμηνης περιόδου γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα
Ειδήσεις

Τουρισμός: Το στοίχημα της δωδεκάμηνης περιόδου γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα

26 Φεβρουαρίου 2026
Διεθνής έκθεση VERDE TEC 2026: Οι «αντηχήσεις της ύλης» από το REGENESIS Trash Art Project
Ελλάδα

Διεθνής έκθεση VERDE TEC 2026: Οι «αντηχήσεις της ύλης» από το REGENESIS Trash Art Project

6 Φεβρουαρίου 2026
Aρχοντικό Παπατέρπου/Photo: Studio Trasias
Πολιτισμός

Δυτική Μακεδονία: Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αρχοντικά της Ελλάδας

3 Φεβρουαρίου 2026
 Αίγινα: Ακατάλληλο το νερό σύμφωνα με πόρισμα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά
Ειδήσεις

 Αίγινα: Ακατάλληλο το νερό σύμφωνα με πόρισμα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά

28 Ιανουαρίου 2026
Στο στόχαστρο οι αναδασμοί για φωτοβολταϊκά: Τι συμβαίνει με τη γη υψηλής παραγωγικότητας
Ειδήσεις

Στο στόχαστρο οι αναδασμοί για φωτοβολταϊκά: Τι συμβαίνει με τη γη υψηλής παραγωγικότητας

28 Ιανουαρίου 2026
Next Post
H τροφή για γερά οστά μετά τα 50 που δεν έχει σχέση με τα γαλακτοκομικά

H τροφή για γερά οστά μετά τα 50 που δεν έχει σχέση με τα γαλακτοκομικά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

εφορία

Δημοσιονομικός «αέρας» έως 2,5 δισ. ευρώ για φοροελαφρύνσεις – Ποιες παρεμβάσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

12 μήνες ago
Δικαστικές αποφάσεις μ’ ένα κλικ: Ελεύθερη πρόσβαση για πολίτες και δικηγόρους

Δικαστικές αποφάσεις μ’ ένα κλικ: Ελεύθερη πρόσβαση για πολίτες και δικηγόρους

1 έτος ago
Ο Γιώργος Αναγνωστάκος στο Money & Life: «Θα ήθελα ο κόσμος να μάθει ότι η δράση των πολεμικών τεχνών είναι αμιγώς ανθρωποκεντρική»

Ο Γιώργος Αναγνωστάκος στο Money & Life: «Θα ήθελα ο κόσμος να μάθει ότι η δράση των πολεμικών τεχνών είναι αμιγώς ανθρωποκεντρική»

3 έτη ago
Δήμος Φυλής: Ηχηρά μηνύματα και βραβεύσεις στην εκδήλωση για τη γιορτή της γυναίκας

Δήμος Φυλής: Ηχηρά μηνύματα και βραβεύσεις στην εκδήλωση για τη γιορτή της γυναίκας

1 έτος ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ Πρόγνωση καιρού ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμιο Ράλι στις Αγορές: Βουτιά στο Πετρέλαιο μετά τις Δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν

Παγκόσμιο Ράλι στις Αγορές: Βουτιά στο Πετρέλαιο μετά τις Δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν

10 Μαρτίου 2026
Ο Ελληνογαλλικός Άξονας σε Ερυθρά Θάλασσα και η πυρηνική ενέργεια

Ο Ελληνογαλλικός Άξονας σε Ερυθρά Θάλασσα και η πυρηνική ενέργεια

10 Μαρτίου 2026
Δημοσκοπίσεις

Δημοσκοπίσεις: Η Γεωπολιτική Κρίση «φουσκώνει» τα πανιά της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις

10 Μαρτίου 2026
Γιορτή μελιού στον Πειραιά: Τελευταία μέρα , μεγάλη προσέλευση του κόσμου

Γιορτή μελιού στον Πειραιά: Τελευταία μέρα , μεγάλη προσέλευση του κόσμου

9 Μαρτίου 2026
Ενεργειακή κρίση: Ενδεχόμενο επαναφοράς του Fuel Pass

Ενεργειακή κρίση: Ενδεχόμενο επαναφοράς του Fuel Pass

9 Μαρτίου 2026
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Παγκόσμιο Ράλι στις Αγορές: Βουτιά στο Πετρέλαιο μετά τις Δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν
  • Ο Ελληνογαλλικός Άξονας σε Ερυθρά Θάλασσα και η πυρηνική ενέργεια
  • Δημοσκοπίσεις: Η Γεωπολιτική Κρίση «φουσκώνει» τα πανιά της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις
  • Γιορτή μελιού στον Πειραιά: Τελευταία μέρα , μεγάλη προσέλευση του κόσμου

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.