Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025 - 08:55
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

Wagner: Ποια είναι η μισθοφορική ομάδα που στράφηκε εναντίον του Κρεμλίνου

Πως ξεκίνησε τη δράση της και που δραστηριοποιείται η περιβόητη ομάδα Wagner

Money & Life by Money & Life
24 Ιουνίου 2023
in Ειδήσεις
0 0
0
Wagner: Ποια είναι η μισθοφορική ομάδα που στράφηκε εναντίον του Κρεμλίνου
Share on FacebookShare on Twitter

Από σημαντική ομάδα της πολεμικής μηχανής του Πούτιν με δράση στην Ουκρανία, η περιβόητη ομάδα Wagner στράφηκε εναντίον του ρωσικού στρατού κατηγορώντας τον ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός νεκρών.

Το 2014 ο όμιλος Wagner Group, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην επικαιρότητα, σαν οργάνωση που υποστήριζε φιλορωσικές αυτονομισιτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Ως οργάνωση θεωρούνται μυστικοπαθής, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Δρούσε κυρίως στη Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με περίπου 5.000 μαχητές, οι  οποίοι ήταν βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων αλλά και επίλεκτων ταγμάτων της Ρωσίας.

Η ομάδα Wagner, ανέλαβε πολύ πιο σημαντικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, αφότου ο ρωσικός στρατός υπέστη μια σειρά ταπεινωτικών ηττών πέρυσι.Σήμερα αυτοχαρακτηρίζεται ως η πιο μάχιμη μισθοφορική ομάδα στον κόσμο. Ο επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν βγήκε από τη σκιά πριν τρεις μήνες και στρατολόγησε χιλιάδες άνδρες από τις φυλακές, προσφέροντάς τους την ευκαιρία της ελευθερίας με αντάλλαγμα να υπηρετήσουν σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες μάχες στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του ίδιου του Πριγκόζιν, περισσότεροι από 5.000 εγκληματίες έλαβαν χάρη μετά τη λήξη των συμβολαίων που υπέγραψαν για να πολεμήσουν με τη ρωσική μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ στο μέτωπο της Ουκρανίας.

 

Πώς ξεκίνησε ο όμιλος Wagner

Η έρευνα του BBC σχετικά με την ομάδα Wagner ανέδειξε την υποτιθέμενη εμπλοκή ενός πρώην αξιωματικού του ρωσικού στρατού, του Ντμίτρι Ούτκιν. Βετεράνος των πολέμων της Ρωσίας στην Τσετσενία, πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος διοικητής της ομάδας , της οποίας έδωσε το όνομα από τη σήμα της πρώην ραδιοφωνικής εκπομπής του. Σήμερα ηγέτης της είναι ο  Γεβγκένι Πριγκόζιν, πλούσιος επιχειρηματίας, γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» επειδή τροφοδοτούσε το Κρεμλίνο.

«Η πρώτη επιχείρηση της ομάδας Βάγκνερ ήταν να βοηθήσει τη Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία το 2014», σημειώνει η καθηγήτρια συγκρούσεων και ασφάλειας στο King’s College του Λονδίνου, Τρέισι Τζέρμαν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κι όχι επιβεβαιωμένες πληροφορίες τις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ομάδα  πραγματοποίησε επιθέσεις με «ψεύτικη σημαία» για να δώσει στο Κρεμλίνο ένα πρόσχημα για την εισβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού υπουργείου Άμυνας το  δυναμικό της ομάδας Wagner στην Ουκρανία αποτελούνταν από 50.000 μαχητές, τους οποίους είχε αρχίσει να στρατολογεί μαζικά το 2022.

Αν και οι μισθοφορικές δυνάμεις είναι παράνομες στη Ρωσία, ο όμιλος Wagner Group καταχωρήθηκε ως εταιρεία το 2022, με νέα έδρα στην Αγία Πετρούπολη. «Η στρατολόγηση γινόταν ανοιχτά σε ρωσικές πόλεις, με διαφημιστικές πινακίδες. Στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης  κατονομάζεται  ως πατριωτική οργάνωση», εξηγεί στο BBC ο Δρ Σάμιουελ Ραμάνι, της δεξαμενής σκέψης Royal United Services Institute.

Η δράση της ομάδας Wagner στην Ουκρανία

Σημαντική ήταν η συμβολή της ομάδας στην κατάληψη της πόλης  Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ουκρανικό στρατό, οι μαχητές της συμμετείχαν μαζικά σε επιθέσεις σε ανοιχτό έδαφος με απότελεσμα να έχουν σημαντικές απώλειες.

Στην αρχή το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έκανε καμία αναφορά στην ομάδα αλλά στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία οι μισθοφόροι της έλαβαν τα εύσημα με επαίνους για το «θαρραλείο και ανιδιοτελή ρόλο τους»

Πώς συγκρούστηκε η Wagner με τους στρατιωτικούς διοικητές της Ρωσίας

Τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν τους τελευταίους μήνες, όταν ο επικεφαλής Πριγκόζιν κατηγόρησε επανειλημμένα τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σιγκού και τον επικεφαλής του στρατού στην Ουκρανία,Βαλερί Γκερασίμοφ, για ανικανότητα και για εσκεμμένη υποπρομήθεια μονάδων της ομάδας που πολεμούν στην Ουκρανία. Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι «εθελοντικοί σχηματισμοί» στην Ουκρανία πρέπει να υπογράψουν συμβόλαια μαζί του μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην ομάδα.

Η απάντηση από την πλευρά του Πριγκόζιν υπήρξε οργισμένη δηλώνοντας ότι θα θα μποϊκοτάρουν τις συμβάσεις.

Πού αλλού δραστηριοποιείται η ομάδα

Η δράση των μισθοφόρων της ομάδας ξεπερνούν τη γεωγραφική περιοχή της Ουκρανίας και επεκτείνονται στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Από το 2015, μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ  βρίσκονται στη Συρία, πολεμώντας στο πλευρό των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και φυλάσσοντας πετρελαιοπηγές. Στη Λιβύη η ομάδα υποστήριξε τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ) έχει προσκαλέσει την ομάδα για τη φύλαξη ορυχείων διαμαντιών, ενώ εκτιμάται ότι φυλάει ορυχεία χρυσού στο Σουδάν.

Η κυβέρνηση του Μάλι, στη Δυτική Αφρική, χρησιμοποιεί την Ομάδα Βάγκνερ εναντίον ισλαμικών μαχητικών ομάδων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο Πριγκόζιν «θησαυρίζει» από αυτές τις επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί την παρουσία του για να αποκομίζουν κέρδη οι εταιρείες εξόρυξης, των οποίων είναι ιδιοκτήτης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες  τον θεωρούν ολιγάρχη και του έχουν επιβάλει κυρώσεις για απόπειρες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές και για τη διάδοση της ρωσικής παραπληροφόρησης σε όλο τον κόσμο.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος εξέτισε εννέα χρόνια στη φυλακή κατά τη σοβιετική εποχή για ληστεία και άλλα εγκλήματα προτού δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά κατά τη δεκαετία του 1990, έχει παραδεχτεί ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές και αναγνώρισε για πρώτη φορά τον ρόλο του στην ίδρυση της Wagner.

Ποια εγκλήματα φέρεται να έχει διαπράξει η ομάδα

Τον Ιανουάριο, ένας πρώην διοικητής ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία αφού λιποτάκτησε από τη μισθοφορική οργάνωση. Ισχυρίζεται ότι ήταν μάρτυρας εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ουκρανούς εισαγγελείς μισθοφόροι της ομάδας έχουν σκοτώσει και έχουν βασανίσει πολίτε κοντά στο Κίεβο τον Απρίλιο του 2ο22, μαζί με τα τακτικά ρωσικά στρατεύματα.

Οι πληροφορίες από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δείχνουν μισθοφόρους της να σφαγιάζουν πολίτες στη Μπούχα τον Μάρτιο του 2022. Τα Ηνωμένα Έθνη και η γαλλική κυβέρνηση έχουν κατηγορήσει τα μέλη της για βιασμούς και ληστείες σε βάρος αμάχων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Το 2020, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησε μισθοφόρους της Βάγκνερ ότι είχαν τοποθετήσει νάρκες και άλλους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

ΠΗΓΗ

Tags: WAGNER
Previous Post

Eurostat: Κερδίζει έδαφος η βιολογική γεωργία

Next Post

Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουμε την Κυριακή – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Related Posts

Πότε η εφορία στέλνει εκκαθαριστικά χωρίς υποβολή φορολογικής δήλωσης
Ειδήσεις

Ψηφιακό «λουκέτο» σε επιχειρήσεις χωρίς επίσκεψη στη ΔΟΥ

21 Αυγούστου 2025
στεγαστικά δάνεια
Ειδήσεις

Σχέδιο επιδότησης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια

20 Αυγούστου 2025
Τραμπ: «Εφικτή η λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας»
Ειδήσεις

Τραμπ: «Εφικτή η λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας»

19 Αυγούστου 2025
Νέος γύρος εμπορικού πολέμου: Τραμπ δίνει τελεσίγραφο στην Κίνα για δασμούς – Παγκόσμια ανησυχία για τις συνέπειες
Ειδήσεις

ΗΠΑ – Κίνα: Συμφωνία για παράταση της δασμολογικής εκεχειρίας αλλά χωρίς σημαντική πρόοδο

30 Ιουλίου 2025
επίδομα αδείας
Ειδήσεις

Πότε και πώς καταβάλλεται το επίδομα αδείας – Όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

29 Ιουλίου 2025
Εξεταστική
Ειδήσεις

Ξεκινά η μάχη στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο επίκεντρο η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

29 Ιουλίου 2025
Next Post
Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουμε την Κυριακή – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουμε την Κυριακή - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

στεγαστικά δάνεια

Σχέδιο επιδότησης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια

1 ημέρα ago
Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

4 μήνες ago
Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

1 έτος ago
Ανακαλύφθηκε τεράστιος “ωκεανός” κάτω από την επιφάνεια της Γης

Ανακαλύφθηκε τεράστιος “ωκεανός” κάτω από την επιφάνεια της Γης

1 έτος ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πότε η εφορία στέλνει εκκαθαριστικά χωρίς υποβολή φορολογικής δήλωσης

Ψηφιακό «λουκέτο» σε επιχειρήσεις χωρίς επίσκεψη στη ΔΟΥ

21 Αυγούστου 2025
φεστιβάλ Strong Me

4ο φεστιβάλ Strong Me: “We stand strong for equality”

21 Αυγούστου 2025
στεγαστικά δάνεια

Σχέδιο επιδότησης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια

20 Αυγούστου 2025
Τραμπ: «Εφικτή η λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας»

Τραμπ: «Εφικτή η λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας»

19 Αυγούστου 2025
Φωτογραφία: Zagori Mountain Running

Zagori Mountain Running: Ενας αγώνας ορεινής εξερεύνησης

30 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ψηφιακό «λουκέτο» σε επιχειρήσεις χωρίς επίσκεψη στη ΔΟΥ
  • 4ο φεστιβάλ Strong Me: “We stand strong for equality”
  • Σχέδιο επιδότησης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια
  • Τραμπ: «Εφικτή η λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας»

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.