Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025 - 11:16
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Αρθρογραφία Αφιερώματα

Μαργαρώ: το θρυλικό τηγανιτζίδικο του Πειραιά από το 1944

Money & Life by Money & Life
2 Απριλίου 2023
in Αφιερώματα
0 0
0
Μαργαρώ: το θρυλικό τηγανιτζίδικο του Πειραιά από το 1944
Share on FacebookShare on Twitter

Το πιο παλιό τηγανιτζίδικο της Αθήνας λειτουργεί από το 1944 και σερβίρει μπαρμπουνάκι, γαρίδες, χωριάτικη, και τίποτα περισσότερο.

Η ώρα 12 το μεσημέρι κι η μπουκάλα προπανίου ξεβιδώνεται, το τσακμάκι ανάβει τη φωτιά, και οι φλόγες γλείφουν το τηγάνι με το λάδι. Στο μεταξύ το μπαρμπουνάκι βουτάει γυμνό σε μια θάλασσα από φρυγανάλευρο και βγαίνει ντυμένο. Το λάδι βγάζει μικρές φουσκάλες, μυρίζει και καίει, είναι έτοιμο να υποδεχτεί το φρέσκο ψαράκι. Σε λίγο θα γίνει πορτοκαλί. Το ίδιο επαναλαμβάνεται αμέσως μετά με μια χούφτα γαρίδες. Ο Κώστας κάνει ζάφτι το τηγάνι. Είχε καλό δάσκαλο, γι’ αυτό. Η Μαργαρίτα, η Μαργαρώ, βαρκούλα στον Σαρωνικό, το ταβερνάκι που αγαπώ.

Δεν έχει καν νοστιμευτικά ή καρυκεύματα το φαγητό εδώ, παρά μόνο ένα λεμονάκι δίπλα στο πιάτο, για όσους θέλουν να ξινίσουν λίγο το φαγητό τους
 

Ο πατέρας του Κώστα και του Σπύρου, Λάζαρος Χανιώτης
 

Ο Κώστας Χανιώτης

Το μαγαζί της η Μαργαρώ Χανιώτη το άνοιξε το ’37, στην Αφεντούλη, σε ένα υπόγειο κοντά στο Τζάνειο. Είχε μόλις έρθει στην Αθήνα μαζί με τον άντρα της τον Γιάννη από τη Μύκονο, εσωτερικοί μετανάστες. Εκείνος έπιασε δουλειά στο λιμάνι, φορτωτής στο κάρβουνο, κι εκείνη τάιζε τους λιμενεργάτες με ένα μικρό αντίτιμο. Λίγα χρόνια αργότερα, το ‘44, μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή (1941-1944), η Μαργαρώ μετακόμισε το κρασοπουλειό της στην πάλαι ποτέ μπακαλοταβέρνα του Σαντορινιού, δίπλα στην πύλη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Ο πρώην ιδιοκτήτης της φοβήθηκε όταν βομβάρδιζαν τον Πειραιά και την πούλησε να την ξεφορτωθεί. Η Μαργαρώ όμως ατρόμητη και ξύπνια, σκέφτηκε πως κάποια στιγμή, που θα πάει, θα σταματήσουν να το βομβαρδίζουν και η οικογένειά της θα έχει ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους. Το ισόγειο το έκανε μαγαζί, τον επάνω όροφο σπίτι.

 εγγονός της ο Κώστας Χανιώτης μου διηγείται: «Επειδή το Χατζηκυριάκειο είναι κοντά στο λιμάνι, δεν έμενε εκεί και ο καλύτερος κόσμος. Η περιοχή είχε χασισοποτεία, μαχαιρώματα, εκείνη την περίοδο ήταν άβατη. Ήταν γεμάτη παραπήγματα, φτώχεια και ανέχεια. Η γιαγιά δούλευε με τη γειτονιά. Έπαιρνε μούστο κι έφτιαχνε ρετσίνα βαρελίσια, έβγαζε λίγο τυράκι, καμιά ελίτσα, κι όταν πια συστάθηκε ο ΟΛΠ έκανε και μαγειρευτά φαγητά, τηγάνιζε καμιά μαρίδα και κάνα γαυράκι που ζητούσαν οι εργαζόμενοι. Από το ‘70 και μετά όταν σχολάγανε τα θέατρα έρχονταν στις 2-3 η ώρα το πρωί οι ηθοποιοί, από Καρέζη και Καζάκο, μέχρι Βουγιουκλάκη, Παπαμιχαήλ και πόσοι άλλοι που δε θυμάμαι. Η γιαγιά πέθανε το ‘74 με το που έπεσε η χούντα. Το μαγαζί το συνέχισαν οι γονείς μου, ο Λάζαρος και η Χαρίκλεια, και μέχρι το ‘78 σέρβιραν μαγειρευτά και τηγανητά, από μακαρόνια με κιμά, μέχρι γαύρο στον φούρνο. Δούλευαν 24 ώρες, δεν έκλειναν ποτέ. Εκείνη τη χρονιά, για ένα εξάμηνο το έκλεισαν το μαγαζί γιατί κουράστηκαν και πουλούσαν μόνο ρετσίνα στα σπίτια. Όμως δεν έβγαιναν οικονομικά, είχαν και τέσσερα παιδιά να αναθρέψουν, κι έτσι ξανάνοιξαν, παίρνοντας την απόφαση να σερβίρουν μόνο τηγανητά, και μόνο συγκεκριμένα πράγματα. Γαρίδες, μπαρμπουνάκια και χωριάτικη. Τότε ήταν που το μαγαζί εκτινάχθηκε. Βέβαια έπαιξε ρόλο και η ανάπτυξη του λιμανιού και τα ναυτιλιακά γραφεία της περιοχής, που άλλαξε και η πελατεία. Δεν δούλευαν πια μόνο με τους εργάτες και τους μεροκαματιάρηδες, αλλά και με τους πλοιοκτήτες, τους πρώην καπεταναίους και μηχανικούς. Άλλαξε και η μαρίδα, έφυγαν ο γαύρος και η γόπα και το γύρισαν στα μπαρμπούνια και τις γαρίδες».

Από αριστερά: Ο γιος της Μαργαρώς κύριος Λάζαρος με τα εγγόνια της, που τρέχουν πλέον την ταβέρνα, Γιάννη, Κώστα και Σπύρο
 

Οι ντομάτες είναι προσεκτικά επιλεγμένες και πάντα νόστιμες. Ολόκληρη μάχη δίνουν να βρουν τις καλύτερες ακόμα και τον χειμώνα
 

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι μια πολύ γευστική χωριάτικη χειμώνα-καλοκαίρι. Με μια φραντζόλα ψωμί και μια μερίδα μπαρμπουνάκια δεν θες τίποτε άλλο. Ή μάλλον θες. Τις γαρίδες.
 

Το λάδι βγάζει μικρές φουσκάλες, μυρίζει και καίει, είναι έτοιμο να υποδεχτεί τις γαρίδες
 

Το ίδιο επαναλαμβάνεται με τα φρέσκα ψαράκια

Ευτυχώς η Μαργαρώ παρέμεινε ένα λαϊκό μαγαζί, ακόμα κι όταν έφτιαξε όνομα. Τα εγγόνια της Μαργαρώς συνεχίζουν ακάθεκτοι, και το ταβερνάκι τους είναι ακόμα και σήμερα υπόθεση οικογενειακή. Ο Σπύρος και ο Κώστας κουμαντάρουν τα τηγάνια, ο Γιάννης και η Μαργαρίτα περιποιούνται και σερβίρουν. Μια παραγγελία «μενού κομπλέ» πάει να πει μια απ’ όλα. Δηλαδή σαλάτα χωριάτικη, μπαρμπουνάκι ή κουτσομούρα τηγανιτά και γαρίδες στο τηγάνι. Πατάτες ή άλλους μεζέδες δεν έχει. Δεν έχει καν νοστιμευτικά ή καρυκεύματα το φαγητό εδώ, παρά μόνο ένα λεμονάκι δίπλα στο πιάτο, για όσους θέλουν να ξινίσουν λίγο το φαγητό τους. Καμιά φορά τον χειμώνα όταν βρεθεί φρέσκο καραβιδάκι το τηγανίζουν κι αυτό, όπως και κάποιες φορές κάνουν τηγανητά λιθρίνια και φαγκριά.

Μπαρμπούνια και γαρίδες, γαρίδες και μπαρμπούνια. Δεν έχεις και πολλά να σε διχάσουν στην ταβέρνα Μαργαρώ. Ό,τι πρέπει για τους αναποφάσιστους…
Το σωστό αλάτισμα παίζει κι αυτό τον ρόλο του στο πιάτο

«Οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες, βορείου Ατλαντικού» μου λέει ο Γιάννης, «τα ψαράκια είναι φρέσκα, ελληνικά από την ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου. Για να βρούμε καλή ντομάτα όλες τις εποχές, τις πληρώνουμε κάτι παραπάνω και παίρνουμε από όπου έχει καλές, η φέτα για τη χωριάτικη είναι Άργους και το ελαιόλαδο Αργολίδας». Το μυστικό τους είναι το καλό, δυνατό τηγάνι. «Ανάβουμε δυνατή φωτιά, να κάψει το βαμβακέλαιο, να πέσει μέσα το ψάρι να πάθει σοκ, για να μη ρουφήξει λάδι, να βγει τραγανό και με ζουμερή τη σάρκα του. Κατά τα άλλα, εκτός από το λεπτό πουδράρισμα με αλεύρι φρυγανιάς, δε βάζουμε ούτε αλάτι, γιατί κάποιος μπορεί να έχει πίεση. Κι εξάλλου τα θαλασσινά έχουν το αλάτι τη θάλασσας» εξηγεί ο Κώστας, και για τον λόγο αυτό, κάθε τραπέζι έχει επάνω την αλατιέρα του. Κρασί δεν φτιάχνουν δικό τους πια. Φέρνουν ασκούς με Σαββατιανό που ταιριάζει με το μενού, από το Μαρκόπουλο από το οινοποιείο Απίκου. Για επιδόρπιο έχει πορτοκαλόπιτα. Τα Σαββατοκύριακα γίνεται το σώσε, ειδικά όταν είναι καλός ο καιρός. Έρχονται και τα ναυτάκια από τη Σχολή, όσοι είναι εξοδούχοι δηλαδή, και πολλοί από αυτούς επιστρέφουν μετά από χρόνια μαζί με τις οικογένειές τους. «Το μαγαζί είναι συνυφασμένο με τη Σχολή. Η γιαγιά ήταν καλός άνθρωπος της προσφοράς. Τα χρόνια της Χούντας που στη Σχολή η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, κι είχε καψόνια και πολλές στερήσεις, εκείνη έκανε τηγανητούς κεφτέδες και μαζί με λίγη ρετσίνα κερνούσε τα ναυτάκια μέσα από τη μάντρα. Αυτές τις ιστορίες έρχονται και μας τις διηγούνται οι απόστρατοι του ναυτικού» μου λέει ο Κώστας.

ΠΗΓΗ

Tags: Μαργαρώ
Previous Post

To 8o Mediterranean Yacht Show έρχεται στο Ναύπλιο από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου 2023

Next Post

Σαν σήμερα – Γεγονότα που συνέβησαν στις 2 Απριλίου

Related Posts

Ανδρέας Παπανδρέου: Από το Πεδίο του Άρεως στην κρίση του Sismik και την «Πρωτοβουλία των Έξι»
Αρθρογραφία

Ανδρέας Παπανδρέου: Από το Πεδίο του Άρεως στην κρίση του Sismik και την «Πρωτοβουλία των Έξι»

23 Ιουνίου 2025
Calvin Klein watches: Mινιμαλισμός και πολυτέλεια σε απολυτή αρμονία
Αφιερώματα

Calvin Klein watches: Mινιμαλισμός και πολυτέλεια σε απολυτή αρμονία

11 Ιουνίου 2025
Η ιστορία των ανδρικών κοσμημάτων
Αφιερώματα

Η ιστορία των ανδρικών κοσμημάτων

7 Ιουνίου 2025
Ανδρικά αρώματα: Κλασικές και σύγχρονες επιλογές
Αφιερώματα

Ανδρικά αρώματα: Κλασικές και σύγχρονες επιλογές

4 Ιουνίου 2025
Αρρενωπότητα: Τι απέγιναν οι άντρες που δεν χρειάζονταν να αποδείξουν τίποτα;
Αρθρογραφία

Αρρενωπότητα: Τι απέγιναν οι άντρες που δεν χρειάζονταν να αποδείξουν τίποτα;

4 Ιουνίου 2025
Patek Philippe: Μια διαχρονική κληρονομιά ωρολογοποιίας και επενδυτικής αξίας
Αφιερώματα

Patek Philippe: Μια διαχρονική κληρονομιά ωρολογοποιίας και επενδυτικής αξίας

29 Μαΐου 2025
Next Post
σαν σήμερα

Σαν σήμερα – Γεγονότα που συνέβησαν στις 2 Απριλίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΔΥΠΑ

Έρχεται νέο voucher 750 ευρώ από τη ΔΥΠΑ για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

4 ώρες ago
Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις λόγω διεθνών ανησυχιών

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πέρασε τις 1.900 μονάδες με υψηλό 15ετίας

19 ώρες ago
Ντιόγκο Ζότα

Θρήνος στο ποδόσφαιρο: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Ντιόγκο Ζότα

19 ώρες ago
Θάνος Λειβαδίτης: Η πλούσια κληρονομιά ενός αγαπημένου καλλιτέχνη

Θάνος Λειβαδίτης: Η πλούσια κληρονομιά ενός αγαπημένου καλλιτέχνη

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χάλκη: Το ελληνικό νησί-πρότυπο βιώσιμου τουρισμού και ενεργειακής αυτάρκειας

Χάλκη: Το ελληνικό νησί-πρότυπο βιώσιμου τουρισμού και ενεργειακής αυτάρκειας

4 Ιουλίου 2025
νέοι δασμοί

Ντόναλντ Τραμπ: Έρχεται κύμα επιστολών σε ξένες χώρες για νέους δασμούς εισαγωγών

4 Ιουλίου 2025
Τεχνητή Νοημοσύνη στις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων

Τεχνητή Νοημοσύνη στις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων

4 Ιουλίου 2025
ΔΥΠΑ

Έρχεται νέο voucher 750 ευρώ από τη ΔΥΠΑ για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

4 Ιουλίου 2025
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Λήξη προθεσμίας – Ποιοι δικαιούνται έκπτωση φόρου 2%

4 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Χάλκη: Το ελληνικό νησί-πρότυπο βιώσιμου τουρισμού και ενεργειακής αυτάρκειας
  • Ντόναλντ Τραμπ: Έρχεται κύμα επιστολών σε ξένες χώρες για νέους δασμούς εισαγωγών
  • Τεχνητή Νοημοσύνη στις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων
  • Έρχεται νέο voucher 750 ευρώ από τη ΔΥΠΑ για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.