Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025 - 12:59
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Αρθρογραφία Αφιερώματα

Ο σωστός χαλβάς, ο μαστιχάτος, θέλει χέρι

Money & Life by Money & Life
22 Φεβρουαρίου 2023
in Αφιερώματα
0 0
0
Ο σωστός χαλβάς, ο μαστιχάτος, θέλει χέρι
Share on FacebookShare on Twitter

Χαλβάς: Ο πρόσφυγας Αβραάμ Παπαδόπουλος ήρθε από την Αξό της Καππαδοκίας στη Δράμα και ξεκίνησε να φτιάχνει χαλβά σε ένα παράπηγμα.

Χαλβάς

Σήμερα, οι απόγονοί του συνεχίζουν την τέχνη του σωστού μαστιχάτου χαλβά με τον δύσκολο τρόπο, στο χέρι! Ο χειροποίητος μαστιχάτος χαλβάς της οικογένειας Ελευθερίου φτιάχνεται με διαλεχτό, αφράτο σουσάμι που ξεροψήνεται στο καβουρντιστήρι κι ύστερα αλέθεται στον μύλο του εργαστηρίου, έτσι που να βγάλει τα λάδια του και να γίνει παχύς πολτός. Θέλει επίμονα και αλλεπάλληλα ζυμώματα το μείγμα του ταχινιού με τη γλυκόζη και το εκχύλισμα της χαλβαδόριζας (τσουένι), αρκετή εμπειρία και γερά μπράτσα για να δημιουργηθεί ο πυκνός ιστός –σαν της αράχνης–, ταχινένιος και ουσιαστικός. Είναι μοναδικός στο είδος του, γι’ αυτό και τον ξεχωρίζουμε εδώ και χρόνια κάθε φορά που κάνουμε γευσιγνωσίες με χαλβάδες.

Το σουσάμι καβουρδίζεται καλά και αλέθεται για να γίνει ταχίνι
Στη συνέχεια αφρατεύουν τη γλυκόζη και ενώνουν τα δύο μείγματα
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος πήρε την επιχείρηση από Βασίλη και την παρέδωσε σε Βασίλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»15α Βραβεία Ποιότητας «Γαστρονόμου»: Ένα ευχαριστώ στους ΜικρασιάτεςΗ ιστορία του είναι παλιά, καθώς φτιάχνεται στον Άγιο Αθανάσιο κοντά στο κεφαλοχώρι της Δράμας τα Κύργια, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Την τέχνη την έφερε μαζί του το 1923 ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, που ήρθε πρόσφυγας μαζί με τη γυναίκα του Σοφία από την Αξό της Καππαδοκίας μέσω Κωνσταντινούπολης. Στην Αξό εργάζονταν σε χαλβαδοποιείο ήδη από το 1900, όμως τα πρώτα χρόνια στα Κύργια δούλεψαν στα καπνά, πριν κατορθώσουν να μαζέψουν ένα μικρό κομπόδεμα. Με αυτό ο Αβραάμ πήγε στη Θεσσαλονίκη και κουβάλησε με τα πόδια μισό τσουβάλι ζάχαρη. Σε ένα παράπηγμα στην πλατεία των Κυργίων ζύμωναν χαλβά, καραμέλες, γλυκά κουταλιού, υποβρύχιο, λουκούμια και κουραμπιέδες.

Ένας δραμινός χαλβάς καλοζυμωμένος και ινώδης
Το ζύμωμα του χαλβά θέλει όχι μόνο γερά μπράτσα, αλλά και επιδέξιες κινήσεις
Θέλει επίμονα και αλλεπάλληλα ζυμώματα το μείγμα του ταχινιού με τη γλυκόζη και το εκχύλισμα της χαλβαδόριζας (τσουένι), αρκετή εμπειρία και γερά μπράτσα ώστε να δημιουργηθεί ένας πυκνός ιστός σαν της αράχνης

Την τέχνη του χαλβά την εξέλιξαν οι επόμενες γενιές και κυρίως την τελειοποίησε ο εγγονός του Λευτέρης Παπαδόπουλος, που πήρε την επιχείρηση από Βασίλη και την παρέδωσε σε Βασίλη. Το κόλπο του Λευτέρη είναι στο επιμελές ζύμωμα με τα δύο χέρια, το οποίο ευθύνεται για την ινώδη υφή της καραμέλας του. Από τις ελάχιστες αλλαγές που έκανε ο δικός του γιος, ο Βασίλης, τέταρτης γενιάς χαλβαδοποιός, είναι ότι στο χαλβαδοκάζανο βάζει σκέτη γλυκόζη χωρίς ζάχαρη. Ο χαλβάς τους είναι καλοχτενισμένος κι όταν τον κόψεις με το μαχαίρι, βλέπεις τις αλλεπάλληλες στρώσεις σαν του μπακλαβά, που έχουν σχηματιστεί με το κοπιώδες ζύμωμα και τα πολλά γυρίσματα. «Καλός είναι ο ζεστός χαλβάς, αλλά ακόμα καλύτερος όταν μείνει για 20 μέρες, να δέσουν τα υλικά και να μυρίσει το ταχίνι», λένε η Σοφία Παπαδοπούλου και η Βάσω Μαχαιρίδου, αδερφή και σύζυγος του Λευτέρη αντίστοιχα.

Με την παραγωγή του χαλβά ασχολείται όλη η οικογένεια, έκαστος στο πόστο του. Εδώ ο Βασίλης Παπαδόπουλος με τον πατέρα του Λευτέρη, τη μητέρα του Βάσω Μαχαιρίδου και τη θεία του, Σοφία Παπαδοπούλου.
Η Σοφία Παπαδοπούλου, αδερφή του Λευτέρη

 

Εκτός από τον κλασικό χαλβά, στο Χαλβαδοποιείον Ελευθερίου φτιάχνουν και χαλβαδομπουκιές πολλών τύπων
 

Χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς

«Πολύ θα ήθελα το σησάμι που χρησιμοποιούμε να είναι ελληνικό, που είναι ξανθό και εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δυστυχώς η ποσότητά του είναι λίγη και πανάκριβη κι έτσι χρησιμοποιούμε πρώτης διαλογής εισαγόμενο», λέει ο κ. Λευτέρης. Τον χαλβά τους δεν τον μασάς κατευθείαν, παρά τον φέρνεις μερικές σβούρες μέσα στο στόμα, όπως πιπιλάς μια καραμέλα, για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι θα λιώσει πιο εύκολα και δεν θα είναι τσιχλώδης η υφή του. Φτιάχνουν χαλβά κλασικό σκέτο, χαλβά με αμύγδαλα καβουρδισμένα, με φουντούκια και φυστίκια κελυφωτά, και με εξαιρετική βελγική σοκολάτα Callebaut. Κάνουν επίσης ραχάτ χαρουπιού, έναν μαύρο χαλβά από χαρουπάλευρο και χαρουπόμελο. Από τους 50 τόνους χαλβά που παράγουν ετησίως, εξάγουν στην Πολωνία και στη Γερμανία.

Ένας δραμινός χαλβάς καλοζυμωμένος και ινώδης
Στο χαλβαδοποιείο, που βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο, λειτουργεί και πωλητήριο, από όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί ζεστό χαλβά, μαλακό, κατευθείαν από το καζάνι.

Ένας δραμινός χαλβάς καλοζυμωμένος και ινώδης

Xαλβαδοποιείον Ελευθερίου, ΕΟ Δράμας-Καβάλας, Άγιος Αθανάσιος, Τ/25210-71.311. Θα βρείτε τον χαλβά Ελευθερίου σε επιλεγμένα παντοπωλεία. Ενδεικτικά: Δίκταμο, Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, Traditional Gourmet (Πύργου 20, Μοσχάτο, Τ/210-52.30.459), Olicatessen, Τάσος (Κομνηνών 16, Πανόραμα, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-342.103), Τσομές (Παπακυριαζή 23, Λάρισα, Τ/2410-530.503

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με τους βραβευμένους παραγωγούς του χαλβά «Ελευθερίου»

Πηγή

Tags: Χαλβάς
Previous Post

Σαν σήμερα – Γεγονότα που συνέβησαν στις 22 Φεβρουαρίου

Next Post

Τυρόπιτα στην τοστιέρα με φέτα και κασέρι

Related Posts

Calvin Klein watches: Mινιμαλισμός και πολυτέλεια σε απολυτή αρμονία
Αφιερώματα

Calvin Klein watches: Mινιμαλισμός και πολυτέλεια σε απολυτή αρμονία

11 Ιουνίου 2025
Η ιστορία των ανδρικών κοσμημάτων
Αφιερώματα

Η ιστορία των ανδρικών κοσμημάτων

7 Ιουνίου 2025
Ανδρικά αρώματα: Κλασικές και σύγχρονες επιλογές
Αφιερώματα

Ανδρικά αρώματα: Κλασικές και σύγχρονες επιλογές

4 Ιουνίου 2025
Αρρενωπότητα: Τι απέγιναν οι άντρες που δεν χρειάζονταν να αποδείξουν τίποτα;
Αρθρογραφία

Αρρενωπότητα: Τι απέγιναν οι άντρες που δεν χρειάζονταν να αποδείξουν τίποτα;

4 Ιουνίου 2025
Patek Philippe: Μια διαχρονική κληρονομιά ωρολογοποιίας και επενδυτικής αξίας
Αφιερώματα

Patek Philippe: Μια διαχρονική κληρονομιά ωρολογοποιίας και επενδυτικής αξίας

29 Μαΐου 2025
19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να λησμονηθεί
Αφιερώματα

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να λησμονηθεί

19 Μαΐου 2025
Next Post
Τυρόπιτα

Τυρόπιτα στην τοστιέρα με φέτα και κασέρι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
Πληρωμές σε 79.617 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 20 Ιουνίου

Πληρωμές σε 79.617 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 20 Ιουνίου

2 ημέρες ago
Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

2 μήνες ago
καιρός σήμερα

Φθινοπωρινός ο καιρός σήμερα 20 Ιουνίου: Έρχονται καταιγίδες και μπουρίνια

6 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μανώλης Γραφάκος

Από τις χωματερές στην καινοτομία: Πώς ο Μανώλης Γραφάκος αλλάζει τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα

20 Ιουνίου 2025
επιχειρηματικά δάνεια

Ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ τα επιχειρηματικά δάνεια το 2024 – Ποιοι πήραν τα περισσότερα

20 Ιουνίου 2025
Νέα δεδομένα στη Βρετανία: Περισσότερη ενημέρωση online παρά από την τηλεόραση

Νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ κάνει πιο προσβάσιμη την εξυπηρέτηση για όλους

20 Ιουνίου 2025
καιρός σήμερα

Φθινοπωρινός ο καιρός σήμερα 20 Ιουνίου: Έρχονται καταιγίδες και μπουρίνια

20 Ιουνίου 2025
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με αποτύπωμα 5,9 δισ.€ στο ΑΕΠ και 37.000 θέσεις εργασίας το 2024

20 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Από τις χωματερές στην καινοτομία: Πώς ο Μανώλης Γραφάκος αλλάζει τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα
  • Ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ τα επιχειρηματικά δάνεια το 2024 – Ποιοι πήραν τα περισσότερα
  • Νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ κάνει πιο προσβάσιμη την εξυπηρέτηση για όλους
  • Φθινοπωρινός ο καιρός σήμερα 20 Ιουνίου: Έρχονται καταιγίδες και μπουρίνια

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.