Σάββατο, 1 Νοεμβρίου, 2025 - 23:31
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Φόβοι για 20.000 νεκρούς

Money & Life by Money & Life
8 Φεβρουαρίου 2023
in Ειδήσεις
0 0
0
Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Φόβοι για 20.000 νεκρούς
Share on FacebookShare on Twitter

Στην εκτίμηση ότι οι νεκροί του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία μπορεί να υπερβούν τους 20.000 προχώρησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κι ενώ οι ανθρώπινες απώλειες στις δύο χώρες ανήλθαν επισήμως αργά χθες το βράδυ στις 7.826.

Στην Τουρκία, έχουν επιβεβαιωθεί 5.894 θάνατοι, ενώ 1.932 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, φτάνοντας τις 7.826, μολονότι διασώστες και διεθνείς οργανισμοί παραμένουν αρκετά απαισιόδοξοι απέναντι στον τελικό απολογισμό του χτυπήματος του εγκέλαδου.

Στην πλέον δεινή θέση, όμως, βρίσκεται ο πληθυσμός της Συρίας, καθώς πριν το φονικό σεισμό το 70% αυτού είχε ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μετά από 12 χρόνια πολέμου, η χώρα «αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και σοβαρές ελλείψεις νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων» κατά τον ΟΗΕ, επικεντρώνοντας την στήριξή του σε άμεσες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων τροφής, στέγης, μη διατροφικών ειδών και φαρμάκων.

Προχωρώντας σε μια πρώτη καταγραφή χθες, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 παραμένουν τραυματίες στην Τουρκία. Στη Συρία, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 1.832 θάνατοι και 3.849 τραυματισμοί.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον εκατοντάδες ομάδες εργάζονται σε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, ενώ διεθνείς αποστολές καταφθάνουν σε βοήθεια, σύμφωνα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο.

Ανάμεσα σε αυτές και η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, 21 πυροσβέστες από την πρώτη ΕΜΑΚ με δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Πιάνοντας αμέσως δουλειά, οι Έλληνες πυροσβέστες απεγκλώβισαν έως τώρα ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μία 9χρονη, μία 7χρονη και μία 11χρονη, ενώ έχει ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του ένα ανήλικο κορίτσι.

Συνδράμοντας από την πρώτη στιγμή τη γειτονική χώρα, «εικόνες που μας γεμίζουν πόνο, τις ακολουθούν εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Μόνο σεβασμός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η ελληνική αποστολή έκανε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της το καθήκον της.

Παρότι περισσότερα από 20 κράτη και διεθνείς οργανισμοί συμμετέχουν αυτήν την ώρα σε σωστικές προσπάθειες, σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο Bab al-Hawa, μοναδικό συνοριακό πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνέπειες του σεισμού είναι πιο καταστροφικές στη Συρία παρά στην Τουρκία, εκτίμησε ο Δρ Μπασίρ Τατζαλντίν, μιλώντας στο CNN, καθώς «είναι μια καταστροφική κατάσταση τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία – αν και στη Συρία είναι πιο καταστροφική», όπως είπε, δεδομένου ότι στη βόρεια Συρία «οι περισσότερες από τις υπηρεσίες παρέχονται από ΜΚΟ» λόγω έλλειψης μακροπρόθεσμων επενδύσεων για υποδομές και οργάνωση.

Χιλιάδες τραυματίες και άστεγοι

Με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν μάχη με το χρόνο, για να εντοπίσουν περισσότερους επιζώντες, η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα, προβληματίζει τους ειδικούς. Οι τελευταίοι εκτιμούν οι μετασεισμοί θα μπορούσαν να διαρκέσουν για εβδομάδες και μήνες, καθώς η Τουρκία βρίσκεται κατά μήκος των ορίων των τεκτονικών πλακών, της ευρασιατικής και της αραβικής, με αποτέλεσμα οι σεισμικές δονήσεις να εμφανίζουν μεγάλη ένταση.

Παρότι περίπου 60.217 άτομα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης σε 10 επαρχίες της Τουρκίας, τουλάχιστον 5.775 κτίρια κατέρρευσαν διαπιστωμένα μετά το σεισμό, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, γενικό διευθυντή της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD). Ωστόσο, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δέχτηκε 11.342 κλήσεις για κατάρρευση σπιτιών, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστεί τις επόμενες ώρες.

Εκτός από την έλλειψη στέγης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, στα άμεσα προβλήματα εντάσσεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των τραυματιών, καθώς η εκπρόσωπος της UNICEF στο Χαλέπι προειδοποίησε πως τα νοσοκομεία στη Συρία είναι «εντελώς υπερφορτωμένα». Εν τω μεταξύ, περίπου 500 μέλη του προσωπικού της ανθρωπιστικής ιατρικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εργάζονται ήδη στην περιοχή της Συρίας, μερικοί από τους οποίους έχουν μέλη της οικογένειάς τους, που χάθηκαν στον φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίων παιδιών, είναι πιθανό να επηρεαστούν από τον σεισμό. Ήδη, στην Τουρκία περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε κυβερνητικά κτίρια ή ξενοδοχεία, ενώ άλλοι στεγάζονται προσωρινά σε εμπορικά κέντρα, στάδια, τζαμιά και κοινοτικά κέντρα. Επιπλέον, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις 10 επαρχίες που επλήγησαν τον καταστροφικό σεισμό, με διάρκεια τρεις μήνες. Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει περισσότερα από 24.400 άτομα προσωπικό έρευνας και διάσωσης, στην περιοχή του σεισμού. Ο αριθμός του προσωπικού αναμενόταν να αυξηθεί με την άφιξη επιπλέον ατόμων, δηλαδή μελών εθνικών αποστολών, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Ορχάν Τατάρ.

Πηγή

Tags: ΤΟΥΡΚΙΑ
Previous Post

Ο καιρός σήμερα

Next Post

Κάστανα: Ο χειμωνιάτικος καρπός που προστατεύει την καρδιά και ρυθμίζει το σάκχαρο

Related Posts

Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Ειδήσεις

Αθήνα: Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ – Δεξίωση στο Grand Hyatt

1 Νοεμβρίου 2025
ΕΛΤΑ
Ειδήσεις

ΕΛΤΑ: Κλείνουν σε αστικά κέντρα στην πρώτη φάση – Ανακοινώθηκε νέο μοντέλο λειτουργίας με «ΕΛΤΑ κατ’ οίκον»

1 Νοεμβρίου 2025
Αμερικανίδα πρέσβης, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Ειδήσεις

Στην Αθήνα φθάνει σήμερα η νέα Αμερικανίδα πρέσβης, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

1 Νοεμβρίου 2025
Κ. Μητσοτάκης - INTIME
Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Το 51% της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει

30 Οκτωβρίου 2025
Θεοδωρικάκος
Ειδήσεις

Νέο «οπλοστάσιο» για την αγορά: Ανεξάρτητη Αρχή, βαριά πρόστιμα και διαφάνεια στις τιμές

30 Οκτωβρίου 2025
Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Πολιτική βούληση για την Άμυνα – «Αγκάθι»η χρηματοδότηση
Ειδήσεις

Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο: Ανταγωνιστικότητα, ασφάλεια και άμυνα χωρίς υποχώρηση σε ΚΑΠ και συνοχή

30 Οκτωβρίου 2025
Next Post
Κάστανα: Ο χειμωνιάτικος καρπός που προστατεύει την καρδιά και ρυθμίζει το σάκχαρο

Κάστανα: Ο χειμωνιάτικος καρπός που προστατεύει την καρδιά και ρυθμίζει το σάκχαρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ευρωπαϊκές μετοχές

Ευρώπη: Υποχώρησαν οι μετοχές στο κλείσιμο Οκτωβρίου – Χαμηλότερος πληθωρισμός σε Ελλάδα και ευρωζώνη

15 ώρες ago
Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

2 έτη ago
Χρήστος Χ. Θεοφιλάτος: Αποσπάσματα από τα «Χρονικά της Κίτρινης Μέρας»

Χρήστος Χ. Θεοφιλάτος: Αποσπάσματα από τα «Χρονικά της Κίτρινης Μέρας»

8 μήνες ago
Καταβολές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε η 1η καταβολή επιχορήγησης του προγράμματος ενίσχυσης επιχειρηματικότητας

15 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ

Αθήνα: Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ – Δεξίωση στο Grand Hyatt

1 Νοεμβρίου 2025
ΕΛΤΑ

ΕΛΤΑ: Κλείνουν σε αστικά κέντρα στην πρώτη φάση – Ανακοινώθηκε νέο μοντέλο λειτουργίας με «ΕΛΤΑ κατ’ οίκον»

1 Νοεμβρίου 2025
Πόθεν Έσχες

Πόθεν Έσχες 2025: Παράταση δύο εβδομάδων – Πώς υποβάλλεται

1 Νοεμβρίου 2025
Πληρωμή με κάρτα

Τράπεζας της Ελλάδος: Με κάρτα εννέα στις δέκα συναλλαγές – Επικράτηση του ψηφιακού χρήματος

1 Νοεμβρίου 2025
μέγαρο μουσικής αθηνών

Η Αθήνα φορά τα φθινοπωρινά της και γεμίζει ήχους, φώτα και πολιτισμό

1 Νοεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Αθήνα: Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ – Δεξίωση στο Grand Hyatt
  • ΕΛΤΑ: Κλείνουν σε αστικά κέντρα στην πρώτη φάση – Ανακοινώθηκε νέο μοντέλο λειτουργίας με «ΕΛΤΑ κατ’ οίκον»
  • Πόθεν Έσχες 2025: Παράταση δύο εβδομάδων – Πώς υποβάλλεται
  • Τράπεζας της Ελλάδος: Με κάρτα εννέα στις δέκα συναλλαγές – Επικράτηση του ψηφιακού χρήματος

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.