Του Γιώργου Γεωργιάδη
Μετά την ανακοίνωση από τον Δήμο Αθηναίων για τη διάθεση ποσού 7,7 εκατομμυρίων ευρώ με μορφή επιχορήγησης στους Πολιτιστικούς χώρους του Δήμου, κάποιοι περιέργως αποκλείονται…
Τελικά, ποιους αφορά μυστηριωδώς;
Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που λάβαμε από τους ανθρώπους του Πολιτισμού
Αξιότιμοι κύριοι,
με μεγάλη χαρά ενημερωθήκαμε από δελτίο τύπου του Δήμου Αθηναίων ότι:
«το ποσό των 7,7 εκατ. ευρώ διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων για την στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού στην πρωτεύουσα».
Με ακόμα μεγαλύτερη χαρά διαβάσαμε και τη συνέχεια:
«Το τέλος της πρωτόγνωρης αυτής πανδημίας πρέπει να βρει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό, ζωντανές. Ικανές να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και, με τη σειρά τους, να αποτελέσουν στήριγμα για όλους εκείνους τους ανθρώπους που δίνουν τη δική τους μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της δύσκολης περιόδου.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη τον πολιτισμό και όλες τις επιχειρήσεις της Αθήνας, δυνατές και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να κλείσουμε τις πληγές αυτής της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμος Αθηναίων, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, στόχευσε, σχεδίασε και προσάρμοσε την στρατηγική του με ένα πλέγμα στήριξης για όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια δίνουν πνοή στην Τοπική Οικονομία και την ανάπτυξη αλλά και ζωή σε ολόκληρη την πόλη.
Με ένα πρόγραμμα-ομπρέλα, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε χρόνο ρεκόρ, ο Δήμος Αθηναίων ενισχύει την επιχειρηματικότητα, την εργασία, τον τουρισμό και το ψηφιακό μέλλον της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, 7,7 εκατ. ευρώ διατίθενται για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό της Αθήνας, ώστε να στηριχθεί η ρευστότητά τους και η υγιής επαναλειτουργία τους την επόμενη μέρα.
“Δεν είναι μόνο ηθική η υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού για όλα αυτά που μας προσφέρουν. Είναι ο στόχος για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις της πόλης ζωντανές. Να σταθούμε δίπλα τους στην πράξη για να σταθούν όρθιες και να κάνουμε όλοι μαζί ό,τι μπορούμε για να ξαναβρεί η Αθήνα τους ρυθμούς της. Γιατί η Αθήνα έχει ανάγκη τις επιχειρήσεις της και οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη την Αθήνα. Και αυτή την κρίση, δεν θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε αν δεν βρεθούμε ο ένας κοντά στον άλλον και όλοι μαζί, στην προσπάθεια να ανακτήσουμε όλα εκείνα που μας αφαίρεσε η πανδημία. Με προσπάθεια και επιμονή” δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.»
«Τα θερμά μας συγχαρητήρια για τη σωτήρια αυτή πρωτοβουλία», βιαστήκαμε όλοι καλοπροαίρετα να πούμε, όλοι εμείς που υπηρετούμε τον Πολιτισμό με αφοσίωση και αγάπη και που επί σχεδόν ένα χρόνο έχουμε υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά λόγω της πανδημίας του covid-19 καθότι ο χώρος του θεάματος ως γνωστόν έκλεισε πρώτος κι απ’ ότι φαίνεται θα ανοίξει τελευταίος, άγνωστο πότε..
Όμως βιαστήκαμε να χαρούμε, διότι οι όροι και οι προϋποθέσεις υποβολής αντίστοιχων προτάσεων μάλλον δεν έχουν σχεδιαστεί για τον Πολιτισμό, ούτε για μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις Πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Αθηναίων, καθότι μεγάλος αριθμός ιστορικών χώρων Τέχνης και εταιρείες πολιτιστικού χαρακτήρα με αξιοσημείωτο πολιτιστικό έργο δεν βρίσκονται καν στο χάρτη της ΟΧΕ, παρόλο που η έδρα τους βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων. Επίσης το πρόγραμμα αναφέρει ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυτών θα ανέλθει στο ποσόν των 5.000 – 200.000 ευρώ, με υπολογισμό του 50% των εξόδων του έτους 2019. Θα ήθελα λοιπόν να ξέρω ποιες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν έξοδα που αγγίζουν το αστρονομικό ποσόν των 400.000 ευρώ; Κι ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει με βάση τον υπολογισμό των εξόδων όλου του οικονομικού έτους 2019, ο κύκλος εργασιών που θα πρέπει να εμφανίζει πτώση τζίρου με βάση την προκήρυξη αφορά το διάστημα από 1/4/2019 έως 30/06/2019 προς το διάστημα 1/4/2020 έως 30/06/2020. Ως γνωστόν τα περισσότερα χειμερινά θέατρα και χώροι Πολιτισμού κλείνουν τη χειμερινή σεζόν κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων και το επόμενο διάστημα είναι νεκρό μέχρι την έναρξη των θερινών φεστιβάλ που ξεκινούν στην πλειονότητά τους κάθε Ιούλιο και ολοκληρώνονται κάθε Σεπτέμβριο και για όσους συμμετέχουν σ’ αυτά. Μας ζητούν λοιπόν να συγκρίνουμε το τζίρο μιας εκ των πραγμάτων νεκρής πολιτιστικής περιόδου με το τζίρο της επίσης νεκρής περιόδου λόγω covid-19!!! Κι αναρωτιέμαι, δεν γνωρίζουν οι κύριοι που εκπόνησαν αυτή τη μελέτη της δήθεν ενίσχυσης του Πολιτισμού ότι οι μήνες που παρουσιάζουν άνθιση τζίρων οι χώροι Πολιτισμού αλλά και οι εταιρείες παραγωγής, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν ή όχι μόνιμη θεατρική στέγη είναι ως επί το πλείστον το τετράμηνο από Οκτώβριο μέχρι Ιανουάριο και για όσους πραγματοποιούν θερινές περιοδείες το τρίμηνο από Ιούλιο μέχρι και Σεπτέμβριο; Για ποιο λόγο δεν επεκτείνεται η πτώση τζίρου σε κύκλο εργασιών από Μάρτιο του 2019 που έκλεισαν τα θέατρα μέχρι το τέλος του 2019;
Σε ποιους λοιπόν απευθύνεται αυτή η – τυχαίως ή σκοπίμως – άδικη κι ελλειπής προκήρυξη; Και ποιος ο λόγος που εξαιρούνται από το πρόγραμμα με μια μονοκονδυλιά ακόμα και ιστορικά θέατρα της Αθήνας και αξιόλογοι Χώροι Τέχνης που εκπέμπουν σήματα Πολιτισμού επί δεκαετίες σε ευαίσθητες περιοχές κρατώντας Θερμοπύλες με αιματηρούς κόπους και αγώνες και στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε κινδυνεύουν με λουκέτο;
Στην αρχή του κειμένου της προκήρυξης αναφέρονται τα κάτωθι σε σχέση με τους ωφελούμενους της δράσης:
«Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού κι έχουν έδρα στο Δήμο Αθηναίων, αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19. Ο εξαιρετικός χαρακτήρας της έξαρσης της νόσου COVID-19 σημαίνει ότι οι εν λόγω ζημίες δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί, είναι σημαντικής κλίμακας και ως εκ τούτου, δημιουργούν για τις επιχειρήσεις συνθήκες που διαφέρουν σημαντικά από τις συνθήκες της αγοράς στις οποίες λειτουργούν κανονικά. Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες είναι καλά προετοιμασμένες για τους εγγενείς κινδύνους της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητά τους. Πρωταρχικός στόχος της παρούσας δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19».
Και συνεχίζω να ερωτώ: ποιος χώρος Πολιτισμού ή εταιρεία Πολιτιστικού χαρακτήρα που εδρεύει εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων και ΟΧΙ μόνο της ΟΧΕ δεν έχει υποστεί τις ανωτέρω συνέπειες; Και τι προβλέπεται γι’ αυτούς που μένουν εκτός;
Εν κατακλείδι και εν γνώση της ιδιαιτερότητας των επαγγελματιών του Πολιτισμού
Α) Ως προς τα όρια δράσης των φορέων Πολιτισμού εντός του Δήμου Αθηναίων,
Β) ως προς την εποχικότητα λειτουργίας αυτών (θέατρα, κινηματογράφοι, εταιρείες παραγωγής και παρουσίασης θεατρικών και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων),
Γ) ως προς τη σύγκριση των τζίρων του οικονομικού έτους 2019 με αντίστοιχους του 2020,
θα ήθελα να προτείνω τα παρακάτω που νομίζω πως βοηθούν στην αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει και ως εκ τούτου αφήνουν το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών φορέων πολιτισμού εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος:
- Εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος για όλες τις επιχειρήσεις πολιτισμού που εδρεύουν εντός του Δήμου Αθηναίων (είτε διατηρούν νομίμως υποκαταστήματα εντός των ορίων του γενικότερα) και ΟΧΙ μόνο εντός των ορίων της ΟΧΕ που προτείνεται έως τώρα.
- Εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος για όλες τις επιχειρήσεις που διατηρούν νόμιμη έδρα εντός των ορίων εις τα οποία εκτείνεται ο Δήμος Αθηναίων, είτε δραστηριοποιούνται σε μόνιμο χώρο πολιτισμού είτε όχι.
- Υπολογισμό πτώσης τζίρου του έτους 2020 σε συνδυασμό με τους τζίρους του 2019, από το μήνα Μάρτιο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο του 2019 και όχι μόνο του 2ου τριμήνου του έτους 2019 που παραδοσιακά τόσο οι χώροι πολιτισμού όσο και οι εταιρείες παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι στην πλειονότητά τους κάθε χρόνο αυτό το διάστημα εκτός σεζόν λειτουργίας, ούτως ή άλλως ασχέτως πανδημίας.
- Να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019.
Κατόπιν των ανωτέρω ελπίζω να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς προβαίνοντας άμεσα σε δίκαιη μεταρρύθμιση των όρων της συγκεκριμένης προκήρυξης ώστε να είναι προσιτή σε όλους τους παράγοντες Πολιτισμού στην πόλη των Αθηνών η οποία αναφέρεται παγκοσμίως ως το “Λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού” και η “Γενέτειρα της Δημοκρατίας“.